Kinuski-puolukkamoussekakku

Reseptiä katsottu 9 224 kertaa
Valmistusaika 2 - 3 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
pohja:
125 g digestivekeksejä muruina
50 g voisulaa
4 g kaakaojauhetta
puolukkamousse:
200 g vispikermaa
225 g puolukkahilloa tai -hilloketta
8 g liivatejauhetta
50 g vettä
1 kpl kananmunan valkuainen
60 g kidesokeria
kinuskimousse:
200 g vispikermaa
2dl prk Pirkka-kinuskikastiketta
8 g liivatejauhetta
hyppysellinen suolaa
50 g vettä
1 kpl kananmunan valkuainen
60 g kidesokeria
Koristeluun:
valinnaisia suklaakoristeita / tuoreita marjoja / kinuskikastiketta / kaakaojauhetta

Ohjeet

Ohjeen mukaan valmistettuna riittää halkaisijaltaan 20-24cm kakkurenkaaseen.

Riittävyys 12 hengelle.

 

Esivalmistele kakkurengas asettamalla se kakkupahvin päälle mielellään tarjottimelle tai vastaavalle siirrettävälle aluselle. Vuoraa rengas halutessasi reunakalvolla, mutta se ei ole välttämätöntä.

Aloita murskaamalla digestivekeksit hienoksi muruksi. Sekoita keksimurun joukkoon ensin kaakao ja sitten sula voi. Pyöräytä lusikalla sekaisin, kunnes voi on sekoittunut joka puolelle.

Painele keksimuruseos kakkurenkaan pohjalle tiiviisti ja tasaisesti. Painele reunat lusikan avulla tasaisiksi ja litteiksi. Jätä odottamaan.

Valmista sitten puolukkamousse.

Aseta keksimurupohjan päälle pienempi kakkurengas, halkaisijaltaan 15cm. Paina rengasta varovasti kiinni murupohjaan niin, että se asettuisi tiiviihkösti paikoilleen.

Mittaa mikronkestävään kuppiin ensin vesi ja sitten liivatejauhe. Pyöräytä lusikalla sekaisin ja jätä turpoamaan.

Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Jätä vaahto niin löysäksi, että se ei vielä pidä muotoaan kovin hyvin. Sekoita kerman joukkoon puolukkahillo tai -kompotti.

Erottele valkuainen puhtaaseen ja kuivaan kulhoon. Vatkaa valkuainen pehmeäksi vaahdoksi, joka muistuttaa parta- tai muotovaahtoa. Mittaa kidesokeri pieneen kasariin ja kaada päälle tilkka vettä niin, että kaikki sokeri kostuu. Aseta kasari levylle, kiinnitä reunaan lämpömittari ja kuumenna sokeria, kunnes sen lämpötila saavuttaa 118-120C astetta.

Kaada kuuma sokerisiirappi valkuaisvaahdon joukkoon samalla hitaalla teholla vatkaten. Pyöräytä marenkia nopealla teholla hetken varmistaaksesi, että sokeri on sekoittunut tasaisesti valkuaisen joukkoon.

Kaada marenki kermaseokseen (tai toisinpäin, kumpi vain on isommassa kulhossa) ja sulata tässä välissä liivate mikrossa. Puolisen minuuttia riittää keskiteholla.
Kaada liivate nauhana massan joukkoon samalla hitaalla teholla vatkaten. Ota vatkain pois ja sekoita vielä lastalla pohjaa myöten, jotta massa on tasaista.

Kaada puolukkamousse pienempään renkaaseen. Nosta jääkaappiin hyytymään noin 30-60 minuutiksi.

Nosta sitten keskeneräinen kakku pois kylmästä, lämmitä ruokaveitsi tai paletti kuuman veden alla ja pyöräytä kakkurengas irti moussesta lämmintä veistä käyttäen.

Valmista sitten kinuskimousse.

Vatkaa kerma taas kerran löysäksi vaahdoksi, sekoita sitten siihen kinuski.

Valmista italianmarenki vaahdottamalla ensin valkuainen ja sen jälkeen kuumentamalla sokerisiirappi. Yhdistä kuuma siirappi hitaasti vatkaten valkuaisvaahtooon.

Kaada marenki kinuskivaahdon joukkoon, sulata liivate pikaisesti mikrossa ja vatkaa hitaalla teholla liivate vaahdon joukkoon. Käy vielä läpi lastalla.

Kaada kinuskimousse puolukkamoussen ympärille ja ylle. Tavoitteena on peittää puolukamoussekerros kokonaan kinuskin alle piiloon.

Aseta kakku hyytymään kylmään ja anna hyytyä rauhassa ainakin kuusi tuntia tai seuraavaan päivään. Kakun voi myös pakastaa, mutta irroita kakkurengas ennen pakastusta. Reunakalvoa ei tarvitse irroittaa ennen pakastusta, mutta se täytyy ottaa pois ennen tarjoilua.

Koristele valinnaisella tyylillä esimerkiksi käyttäen suklaakoristeita tai -spritsejä.

 

Vinkki!

Jos et omista vaaditun kokoisia kakkurenkaita, voit valmistaa kakun myös pelkällä isommalla renkaalla tai jopa irtopohjavuokaan, kunhan se on oikean kokoinen. 

Kaada silloin ensin puolukkamousse vuoan/renkaan pohjalle, anna hyytyä noin puolisen tuntia ja kaada sitten kinuskimoussekerros päälle. Kakun ulkonäkö on silloin raidallinen, mutta se ei ole niin vakavaa.


Katso Kotikokin videovinkki

Tilaa Kotikokin uutiskirje!

Kaipaatko ideoita ruoanlaittoon? Kotikokin uutiskirje tarjoaa sinulle reseptit viikon jokaiselle päivälle.

Kiitos tilauksesta! Olet liittynyt listalle onnistuneesti. Jokin meni pieleen tilauksessa. Yritä uudestaan.
Ladataan...

Kommentit

puukilainen
Hieman monimutkaisempi hyydykekakku, mutta erittäin hyvänmakuinen.