Spaghetti Bolognese - pitkän kaavan mukaan

8 annosta 2 - 3 h

Raaka-aineet

ragú bolognese
2 kpl isoa keltasipulia
4 kpl isoa porkkanaa
800 grammaa naudan paistijauhelihaa
150 grammaa pekonia
5 kpl isoa tomaattia
1 prk paseerattua tomaattia
7 kpl isoa valkosipulinkynttä
3 rkl aurinkokuivattuja tomaatteja
1 rkl riistafondia
1 loraus balsamicoa
1 tujaus soijakastiketta
1 kiepautus juoksevaa hunajaa
suolaa ja pippuria
muskottipähkinää
oliiviöljyä
2 dl kuohukermaa
tuoretta parmegiano reggiano juustoa raastettuna (eli parmesaania)
pasta
1 kg spaghettia
suolaa

Jaa resepti

Ohje

Kunnon ragú-kastike vaatii aikaa. Sillä aikaa kun ragú hautuu, ennättää hyvin tehdä vaikka loput kolmen ruokalajin ateriasta. Tätä ruokaa laitetaan ruuanlaiton itsensä takia. Siihen uhrattu aika maksaa itsensä takaisin. Ota lasillinen hyvää punaviiniä ja nauti. Annoksesta riittää 8:lle.

Ragú:

Nosta jauheliha huoneenlämpöön. Hienonna sipulit ja valkosipulit, raasta kuoritut porkkanat, kalttaa tomaatit kiehuvassa vedessä ja viipaloi ne. Kuumenna isossa kannellisessa pannussa oliiviöljyä. Kuullota sipulit ja valkosipulit. Ruskista jauheliha ja mausta pippurilla ja soijalla.

Lisää viipaloidut tomaatit, raastettu porkkana ja vasikanfondi.  Pienennä lämpöä keskilämmölle ja paistele seosta kunnes tomaatti ja porkkana pehmenevät. Lisää seokseen loraus balsamicoa ja sopivasti hunajaa tasapainottamaan etikan happamuutta. Tässä vaiheessa voi lisätä vielä lasillisen punaviiniä jos sitä sattuu olemaan vielä jäljellä.  Kaada pannuun paseerattu tomaatti ja hitaasti sekoitellen puolet kermasta sitä mukaa kun kastike imee nestettä. Mausta bolognese vielä muskottipähkinällä. Varovasti, koska liika muskotti pilaa ruuan helposti. Tarkasta maku. 

Liesi pienimmälle ja kansi päälle. Hauduta ragúa kiduttavat ainakin kaksi tuntia, mieluummin kolme. Sekoita välillä ja lisää tarvittaessa kermaa jos seos näyttää kuivalta. Odotusaikana voit menettää järkesi.

 

 Muutama armoton tunti myöhemmin pilko aurinkokuivatut tomaatit kuutioiksi. Paista pekonisiivut rapeiksi toisessa pannussa. pilko rapeat pekonit pieniksi, lisää kastikkeeseen aurinkokuivattujen tomaattien kanssa. Kaada joukkoon loppu kerma. Tarkasta maku. Korjausliikkeet vain suolalla ja pippurilla. Halpamaiset käyttävät ketsuppia.

 

Spagetti al dente

Keitä kattilallinen vettä, lisää teelusikallinen suolaa ja kilo spagettia. 

Tarjoile ragú al dente spaghetin ja tuoreen parmesan-raasteen kera.  Al dente tarkoittaa sitten sitä että jos pastapussissa lukee että 7-8 minuuttia niin se on silloin korkeintaan se seitsemän. Ja tuore parmesan-raaste tarkoittaa että se raastetaan itse parmesan-palasta, eikä sitä osteta valmiissa pussissa, mikä on vain kuivaa  juustonkuorta puruna.

Jos teet pöytiin valmiit annokset, silloin raasta parmesaania päällimmäiseksi. Jos taas ateria on vapaamuotoinen ja rento, nosta pannu ja kattila pöytään ja parmesaani kulhoon.

Vinkki: Italiassa katetaan normaalisti veitsi ja haarukka. Haarukka ja lusikka katetaan turisteille, joiden on ajateltu olevan spaghetin syömisessä harjaantumattomia.

 

Syökää hyvin!

 

Samankaltaisia reseptejä

  • 0 0 Meat Lover's Spaghetti Bolognese
  • 3 0 Spaghetti Bolognese
  • 49 18 Pasta Bolognese
  • 2 1 Spaghetti Bolognese Maggi mix
  • 5 4 Kiireettömän Spaghetti Bolognese
  • 12 1 Spaghetti bolognese

Kommentit

Ilmastodontti
Hitaan ruuan ylistys!

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään