Hiukan Erilaiset Kaalikääryleet

1,5 - 2 h

Raaka-aineet

esivalmistelu 1:
käärylekaalia
vettä
karkeaa merisuolaa
kylmää vettä
lehtikaalia
esivalmistelu 2:
puuroriisiä
vettä
maldon - suolahiutaleita
esivalmistelu 3:
voita
keittojuureksia
kuivattua rakunaa
maldon - suolahiutaleita
esivalmistelu 4:
voita
valkosipulia
ryöpätty lehtikaali hienoina suikaleina
esivalmistelu 5:
saunapalvattua karitsanpaistia
uunikypsennys:
vettä
voita
taloussokeria

Jaa resepti

Ohje

Esivalmistelut:

Laita iso kattila vettä kohtuullisen suolattuna liedelle kiehumaan, sekä oma kattila riisiä varten. Aloita kaalinlehtien yksittäinen irroittaminen. Kärsivällisyys on valttia tuon ns. käärylekaalin kanssa, koska lehdet ovat aika ohuita, tyvessä hyvin rypyssä ja näin kiinteästi toisissaan kiinni. Mahdollisesti ohenna veitsellä kaalin pääruodon paksuutta tyvestä.

Kun riisivesi kiehuu, lisää riisi joukkoon ja sekoita. Pidä riisiä ajoittain silmällä välillä puuharukalla sekoittaen ja lisäten tarvittaessa vettä (onneksi isoäitini emaloidut valurautakattilat ovat olemassa). EI KANTTA!!!

Ryöppää kaalinlehtiä n. 1½ minuutia ja nosta kylmään veteen jäähtymään. Sitten ryöppää myös lehtikaali ja laita kylmään veteen jäähtymään. 

Pidä riisiä silmällä, sekoita hyvin puuhaarukalla ja lisää mahdollisesti hiukan vettä. 

Ota nokare voita kattilaan ja lisää jäinen keittojuuressekoitus (valmispakaste) voihin. Paistele, kunnes juurekset ovat sulaneet ja ottaneet hiukan väriä. Ota syrjään jäähtymää.

Pidä riisiä silmällä, sekoita hyvin puuhaarukalla ja lisää mahdollisesti hiukan vettä. Tarkoitus on keittää riisi 3/4 kypsäksi, niin että neste on imeytynyt täysin riisiin.

Purista lehtikaalista voimakkaasti nyrkissä puristaen ylimääräinen neste / vesi pois. Leikkaa lehtikaali ohuiksi suikaleiksi. Kuori valkosipuli ja leikkaa hienoiksi kuutioiksi. Ota nokare voita kattilaan /pannulle ja lisää heti valkosipuli joukkoon. Kuullota, kunnes tuoksu nousee nenään ja lisää heti lehtikaalisuikaleet joukkoon hyvin sekoittaen. Mausta kevyesti suolalla sekä sormien välissä muserretulla rakunalla. Sekoita ja ota syrjään jäähtymään. Toimenpiteelle menee hellasta ja kattilasta / pannusta riippuen vain 2 - 3 minuuttia.

Riisin pitäsisi olla valmista, joten ota kattila 5 minuutiksi syrjään vetäytymään, mutta älä peitä kannella. Sen jälkeen levitä riisi esim. laakealle vadille tai leikkuulaudalle tasaiseksi kerrokseksi jäähtymään.

Leikkaa saunapalvattu karitsanpaisti ohuiksi siivuiksi ja sitten ohuiksi suikaleiksi.

Hienonna jäähtyneitä juureskuutioita hiukan.

Nyt sitten kääryleitä tekemään:

Ota ensin sushi - matto ja aseta työtasolle niin, että ns. tasainen puoli on ylöspäin. Omassa sushi - matossani on myös toinen puoli pyöreillä säleillä, jonka sopii pyöreämuotoisten makien tekemiseen. Tämän päälle vedä tuorekelmua. Sitten päälle kaalinlehti tyvi itseesi päin. Jos tyvi on vieläkin liian paksu, ohenna veitsellä. 

Hahmota lehden muoto ja mahdolliset repeymät. Käännä tarvittaessa niin, että repeymät ovat sitten ns. kääryleeseen sidottuna. Ota maltillisesti riisiä ja levitä keskelle. Muista, että reunat (vasen ja oikea) käännetään sisään, ettei täyte valu ulos. Sitten lisää lehtikaalia, karitsaa ja lopuksi juureksia. 

Näitä eri komponentteja EI ole tarkoitus sekoittaa perinteiseen tapaan keskenään, vaan rakentaa erikseen, koska juuri se on se juju, että eri komponentit pääsevät maistumaan ensimmäisiltä puraisuiltaan erikseen ja sitten pureksinnan jatkuessa sulautuvat toisiinsa antaen oman makuelämyksensä. Eli kaksi juttua yhdessä paketissa.

Käännä itsesipuoleinen vaakasuuntainen leveä sivu sisään ja käännä sitten oikean ja vasemmanpuoleinen pystyreuna sisään. Käärri kiinni, mutta ohjaa sormilla kuitenkin reunat siististi sisään. 

Kun uloin reuna on jäänyt kääryleen alimmaiseksi, käännä sushi - matto niin, että saat painettua kääryleestä kantikkaan. Jos ei ole sushi - mattoa, niin kääryleen voi muotoilla myös käyttämällä sormia.

Purista kummankin käden etu- ja keskisormet yhteen. Aseta ne kääryleen päälle. Nyt paina peukalo ja nimetön kääryleen sisä- ja ulkoreunalle. Puristamalla saat nyt kantikkaan kääryleen ilman kummempia konsteja.

Uuni:

Esilämmitä uuni + 200C asteeseen. Laita kääryleet uunivuokaan ja lisää hiukan vettä, mutta vain hiukan. Sipaise kääryleiden päälle voita ja sitten ripottele taloussokeria kauttaaltaan, mutta hillitysti. Laita uunin keskiritilälle ja paista, kunnes ovat hiukan ruskeita. 

Olen pistänyt merkille, että usein tarjottavat kaalikääryleet ovat jotakuinkin palaneita päältä, mutta siitä en vain pidä. Kaunis rusehtava väri on OK . 

KASVISVAIHTOEHTO ON YKSINKERTAINEN - JÄTÄ KARITSA POIS - 

RESEPTISSÄ EI OLE PIPPURIA, eli se ei ole unohtunut, vaan harkittu teko.

KÄYTTÄKÄÄ SUOLAA MAKUNNE JA TERVEYTENNE MUKAAN. Yritän muistaa laittaa tämän lauseen resepteihini, koska suolaa usein käytetään liikaakin. Tässäkin reseptissä kuivattu rakuna korostaa suolaisuutta, miksi raaka - ainejärjestys on oikeassa järjestyksessä - maistellaan aina välissä. 

Ainemääriä ei ole annettu, koska jos mitä jää yli, siitä tehdään maukas keitto! Katso linkitys!

 

Hyvää Ruokahalua!

Tähän reseptiin linkitetyt reseptit

  • 8 5 Toisenlainen Kaalikeitto

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

FutoMaki
Että tällaisia kääryleitä...

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään