Kairankiertäjän käristys

6 annosta yli 24 h

Raaka-aineet

1 kg poron paistia (mielellään pakastettua)
250 g voita
4 kpl keskikokoista sipulia
3 dl vettä
4 kpl laakerin lehtiä
6 kpl mustapippuria
5 kpl valkosipulin kynttä
3-5 g suolaa
60 g pekonia

Jaa resepti

Ohje

Tämä on poronkäristys, jonka tekemiseen kannattaa varata aikaa. Kiireiset cityjupit voivat suosiolla etsiä siis toisen ohjeen käristyksen tekemiseksi...

Hanki kilo jäistä poronpaistia. Voit toki käyttää tämän sijasta valmiita käristyksiä mitä myydään kaupoissa pakastealtaissa, mutta niistä ei tule niin hyvä kuin pakastepaistista tehtynä.

Vuole pakastetusta poronpaistista ohuita siivuja. Ota valurautapata, voitele se öljyllä ja laita se hellalle lämpenemään pikkutulelle hiljalleen. Kun pata on lämmin, lisää voi sinne. Älä päästä voita ruskistumaan, vaan sulata se. Sillä välin pilko sipulit ja lisää ne voisulan joukkoon. Älä myöskään päästä ruskistumaan sipuleita, mutta kuullota ne kiiltäväksi.

Sen jälkeen lisää lihat pataan hautumaan ja kansi päälle. Varmista että lämpö on miedolla, kuusiasteisessa uunnissa enintään kakkosella. Laita vähän suolaa myös tässä vaiheessa.

Keittele hiljalleen sitä 45 minuuttia aluksi sipulisessa voisulassa. Laita pilkotut pekonipalaset pataan. Vartin päästä lisää kolme desiä vettä, pippurit, ja laakerinlehdet. Jätä hautumaan pata, kaksi ja puoli tuntia on hyvä aika. Voit vaikka laskea lämpöä ykköselle, jos näyttää siltä että kiehuu liikaa. Sen ei pidä kiehua, vaan nimenomaan hiljalleen hautua ja porista.

Viimeinen vaihe on valkosipulien lisääminen. Kun olet sen tehnyt pitkän haudutusvaiheen jälkeen, niin anna vielä porista puoli tuntia hienohkon ja herkän valkosipuliaromin saamiseksi.

 

Tarjoile voisilmällä varustetun perunamuusin kera. Ruokajuomana olutta tai tanniinista punaviiniä. Aperitiiviksi sopii esimerkiksi pakastekylmä Rusky Standard jäisistä laseista tarjoiltuna. Jälkiruokana leipäjuustoa, lakkahilloa ja karpalolikööriä.

Samankaltaisia reseptejä

  • 1 0 Possupata
  • 1 0 Hirvenliha käristys perunamuussilla
  • 3 2 Poro piri-piri
  • 15 6 Kairankiertäjän Palapaisti
  • 14 4 Metsänvartijan stroganoff
  • 65 9 Unkarilainen Jauhelihakeitto

Kommentit

kauppaopettaja
Lapinmiehen vihje poronkäristyksen tekemiseksi. Ohje perustuu pääosin isäni jokivarressa kerättyyn kokemukseen keskisessä Lapissa. Tuunasin ohjetta alkuperäisestä laakerinlehdillä ja valkosipulilla.

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään