56 198
56 198

Nasti-mummon karjalanpiirakat

20 annosta yli 24 h

Raaka-aineet

kuoritaikina:
2 dl kylmää vettä
2 tl suolaa
5,5 dl ruisjauhoja
täyte:
5 dl vettä
3 dl riisiä
1 l maitoa
1,5 tl suolaa

Jaa resepti

Ohje

Kuten sanoin Suville ja Eijallekin niin nämä on suhteellisia... näppituntuma ja ulkonäkö sanookun on oikea suhde aineksissa. Ja sittenkin tekijän käsiala merkkaa paljon; mm. kuinka monta piirakkaa saa tehtyä tietystä määrästä. Esim. miul on mittana 3dl = 75piirakkaa. Joku tekee siitä 60piirakkaa....Taikina:1kkp vettä3 ruissihtijauhoja suhteessa 2 vehnäjauhojan.1tl suolaaloraus öljyäPuuro:1kkp riisiämaitoasuolaarasvaamunaaSiinä se resepti jonka sain mummolta.Mutta "suomeksi"...Taikina:- 1kkp = nykymittaan suhtautettuna entisajan pienien kahvikuppien vetoisuus, 1dl vettä.- 3dl ruissihtij. tai ruisjauhoja ja 2dl vehnäj. Mutta tämä on vain näiden suhde. Itse taikinaan(1dl) menee enempi jauhoja, mutta pidä näiden jauhojen suhde lisätessäsi tällaisena.- n.1tl suolaa - sanomattakin selvää: toinen tykkää äidistä toinen tyttärestä eli maun mukaan enempi tai vähempi.- loraus öljyä on loraus. Taikina pysyy kimmosana ja irtoaa astiasta, pöydästä ja käsistä hyvin. Sekä pulikoiminen on helpompaa kuin ilman tätä.

Täyte:- 1kkp = tässäkin 1dl- maitoa. Katso maidon ja riisin suhde riisipaketin kyljestä. (Normaalisti 1dl riisiä, 5dl maitoa.)- rasvaa. Tarvitaan nokare kattilan pohjalle alkaessa keittää puuroa.... ja piirakoiden valmistuksen loppupuolella voiteluun...- Kun puuro on jäähtynyt laita/hämmennä puuron sekaan erikko kattilassa keitettyä ja haaleaksi jäähytettyä maitoa pikku hiljaa lorauksina.- Sekä kupissa tai lasissa sekaisin vaikka haarukalla sotkettua kananmunaa, hiukan. (Estää puuron hiehumisen uunissa piirakasta pellille.)

Jos laitat liikaa lisä-maitoa puuron sekaan, ei runsas munan laitto estä "kiehumista". Eli se suhteen tietäminen/oppiminen on hyvä juttu.Tarkista tässä vaiheessa suu-tuntumalla puuron suolan määrä.Piirakkapohjien teko:- Kun taikina on tovin seissyt viileässä (jääkaappi) ota palanen siitä ja muovaa pitkoksi/pötkyläksi (halkaisia n. 3cm). Leikkaa tästä pieniä palasia (n.1,5cm leveitä) jotka pyörität palloiksi kämmenissäsi.- Aseta tekemäsi pallot pöydälle laittamaasi jauhokasaan jossa on sekä ruis- että vehnäjauhoja sekaisin sotkettuna. Painase samalla pallot litteiksi kiekoiksi = kakkaroiksi. Kääntele molemmin puolin jauhoissa niin että kakkaran molemmilla puolilla on jauhopinta.- Pinoa 5kpl kakkaraa torniksi, nosta torni kopraasi ja pyöritä tätä "jonoa" muutama kiekka ympäri = torni pysyy pöydällä kasassa ja pystyssä kun laitat sen odottamaan muiden kakkara-tornien kera pulikointiaan.- Ota kakkara kerrallaan ja pulikoi.- Aseta pulikoidut pohjat (soikiat ei pallon pyöreet) pöydälle pinoon niin että jokaisen pohjan ylle ripottelet aina uutta jauhoa pöydän jauhokasasta ennen kuin lasket uuden pohjan edellisen päälle. (Eivät tartu toisiinsa odottaessaan uutta käsittelyä kertaa.)- Laita piirakkapohjien päälle, joita on kasassaan noin 10-12kpl, ensin auki leikattu ja levitetty muovipussin suikale. Sitten tämän ylle leivinliina. (Eivät pohjat kuivu pöydällä täyttöä odotellessaan kun teet uusia pohjia.)

Täyttäminen:- Laita puuroa pohjalle riisi riisin viereen. Älä tee puuro-osasta liian paksua äläkä kuten sulhaspiirakoissa että läpi pitää näkyä sen seittemän kirkon tornin huiput.- Kun piirakat ovat pellillä valmiina laita sotkettua kananmunaa haarukallaviivaksi piirakan puuron päälle pitkittäisessä suunnassa. (Saat kauniinvärin piirakoihin.)

Paista +250-275´C kauniiksi.Paistettuasi anna jäähtyä niin että juuri ja juuri kärsit käsitellä näppines niitä... voitele (älä upota rasvaan) sulatetulla voilla piirakat kahta puolta.Pinoa joko vieretyste kaksi ja toiset kaksi näiden päälle poikkiteloin... siis vuoro ladontana torniksi. Tai sitten niin että "ympyrässä" on kolmen kehä ja seuraavat näiden päällä kolmen kehänä edellisten "välissä" - kuin tiiliä laastisit torniksi.A´vot sie!

Samankaltaisia reseptejä

  • 1 0 Karjalanpiirakat
  • 18 0 Gluteenittomat karjalanpiirakat
  • 3 3 Perinteiset karjalanpiirakat
  • 8 8 Kiireisen karjalanpiirakat
  • 2 1 Helpot gluteenittomat karjalanpiirakat
  • 2 0 Karjalanpiirakat

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään