Karjalanpiirakka laatokankarjalaiseen tapaan

Reseptiä katsottu 26 676 kertaa
20 annosta | Valmistusaika yli 24 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
kuoritaikina:
2 dl kylmää vettä
2 tl suolaa
5,5 dl ruisjauhoja
täyte:
5 dl vettä
3 dl riisiä
1 l maitoa
1,5 tl suolaa

Ohjeet

Sekoita käsin vedestä, suolasta ja jauhoista kuoritaikina. Leivo siitä pötkö ja kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin seisomaan yön yli, oman kokemukseni mukaan taikinan sitko paranee näin. Leivontaominaisuuksia voi parantaa myös käyttämällä vehnäjauhoja, mutta itse haluan tehdä taikinan pelkästä ruisjauhosta mummoni tapaan.

Keitä seuraavana päivänä täytteeksi riisipuuro reilunkokoisessa kattilassa, vesihauteen käyttäminen vapauttaa sinut sekoittamasta puuroa koko ajan. Sekoita kiehuvaan veteen riisi ja keitä kunnes vesi on imeytynyt eli 7-10 minuuttia. Lisää maito ja anna puuron kiehua hiljalleen välillä sekoittaen noin 30 minuuttia tai vesihauteessa reilusti pidempäänkin. Mausta valmis puuro suolalla.

Nappaa taikina jääkaapista ja leikkaa se 25-30 palaan. Pyöritä palat palloiksi. Litistä ja jauhota ne kädellä ruisjauhokasaan painaen litteiksi ja pane työpöydälle muovin alle. Kaulitse piirakkakaulimella taikinapalat ohuiksi pyöräksi piirakankuoriksi käyttäen apuna jauhoja. Kaulitseminen on valmistamisen kaikken kärsivällisyyttä vaativin vaihe. Älä käytä kaulitsemisessa lainkaan voimaa, vaan kaulitse kärsivällisesti kevein ottein piirakka-aihiota joka suuntaan.

Pinoa aihiot sitä mukaa kuin ne valmistuvat runsaasti jauhottaen työpöydälle ja peitä ne muovilla, jotteivät ne kuivaisi. Liian niukka jauhojen käyttö kostautuu myöhemmin, kun aihioita ei saa irti toisistaan. Täytä kaikki aihiot kaulittuasi piirakat puurolla ja käännä reunat rypyttäen puuron päälle. Paista 300°:ssa 15-20 minuuttia. Voitele sulalla voilla taikka margariinilla tai kasta kypsät piirakat voi-maitoseoksessa ja kokoa kulhoon pehmenemään voipaperilla ja liinalla peittäen. Tarjoa piirakat lämpiminä munavoin kanssa.

 

 


Kommentit

ikudjoi
Kopioitu omin kokemuksin muokattuna lähteestä http://www.luovutettukarjala.fi/perinne/ruoka/ruokaperinne.htm. Homma on alkanut sujua kunnolla vasta n. viiden leivontakerran jälkeen, aihioiden tekoa ei opi kerralla. Piirakat ovat parhaimmillaan tuoreina.