Pelti/levylihapiirakka (kasari klassikko)

8 annosta 30 - 60 min

Raaka-aineet

rahkavoitaikina:
250 g MAITORAHKAA
250 g voita
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
perinteinen täyte:
300-400 g jauhelihaa
2 dl puuroriisiä
4 dl kasvis/liha/kanalientä
0,5-1 kpl sipulia kuutioituna
runsaasti pippuria (musta-valko-ja mauste), paprikaa, suolaa
Täyte 2:
350 g nauta-sika jauhelihaa
1 kpl sipuli kuutioituna (ja halutessa 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna)
1,5 dl riisiä -> keitä ohjeen mukaan
1 kpl porkkana kuutioituna
n.10 kpl kirsikkatomaatteja kuutioituna
n.1 dl feta-kuutioita
suolaa, mauste-ja mustapippuria, yrttisekoitusta (esim.välimeren/fetasalaatille), lopuksi tuoretta basilikaa, sormisuola
molempiin piirakoihin myös:
munaa voiteluun, vehnäjauhoa kaulitsemiseen, öljyä paistamiseen

Jaa resepti

Ohje

Ota voi ajoissa huoneen lämpöön tai pehmennä se mikrossa niin että sen voit helposti sekoittaa maitorahkaan. Sekoita jauhot ja suola keskenään ja lisää ne voi-maitorahkaseokseen. Laita tiivis massa jääkaappiin esim muovipussissa kovettumaan ja tee täyte sillä välin.

Perinteinen: Kiehauta liemi ja keitä riisi siinä kypsäksi ja kunnes on imeytynyt kaikki neste. Jätä hautumaan ja paista tällä välin jauheliha ja sipuli, mausta reilulla kädellä kuitenkin oman makusi mukaan- sekä rahkavoitaikina että riisi syövät makuja. Sekoita riisin kanssa ja jatka taikinan kanssa.

Täyte 2: Keitä (puuro-)riisi ohjeen mukaan ja lisää viimeiseksi 5 minuutiksi porkkanakuutiot mukaan. Paista jauheliha, sipuli ja mausta tomaattikuutioilla, fetalla ja muilla mausteilla. Tähän voi tällätä vähän mitä vain kaapista löytyy ja mistä pitää. Jos täyte on kovin irtonaisen oloista, voi siihen lisätä vaikka tuore/sulatejuustoa. 

Ota rahkavoitaikinasta n 2/3 ja jätä loput jääkaappiin. Kaulitse vehnäjauhojen avulla suorakaiteen/pellin muotoinen pohja. Lisää täyte pohjalle niin että reunoille jää n1-2 cm ilman täytettä. Täytettä saa olla reippaasti. Ota loppu taikina jääkaapista ja kaulitse siitä peite täytteelle. Nipistä alaosan liepeet yläosan päälle, voit käyttää kostutettua haarukkaa apuna ettei aukea uunissa.

Voitele piirakka munalla ja pistele tasaisesti haarukalla reikiä. Ripottele halutessasi päälle sormisuolaa tai vaikka unikonsiemeniä tms.

Paista 200-225C noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin kullanruskea. Anna vetäytyä tovi ennen tarjoilua.

Itse en saanut kaupasta puuroriisiä joten käytin ihan tavallista pitkäjyväistä, tällöin on hyvä käyttää vaikka juustoraastetta tms millä saa täytteen olemaan tiiviimpi. Kasvisversion saat vaihtaessa jauhelihan tilalle vaikka paistettua kesäkurpitsa-paprika-sipuli-seosta. Mausteena voi käyttää lähes mitä tahansa, muista että riisi ja rahkavoitaikina imevät ja tasaavat maut todella tehokkaasti! Rahkavoitaikinaa kaulitessa ja pellille nostaessa käytä kaulinta apuna niin että kieputat taikinan kaulimen ympärille ja levität siitä pellille. Tai kaulitse suoraan leivinpaperille.

Muokkaus: perinteinen versio kuvan kera tehty pitkästä aikaa, 2dl puuroriisiä, 4dl kasvislientä, jauhelihaa ja sipulia, jumalaton määrä suolaa ja pippureita, oltuaan n.20min uunissa uusintavoitelu ja ripoittelu sormisuolaa päälle-- :P 

Tähän reseptiin linkitetyt reseptit

  • 7 8 KaaliPiirakka
  • 5 5 JauhelihaMakkarat Voitaikinalla
  • 4 0 NakkiPiilo
  • 2 4 Nyhtölihapiirakka 29.5.2018

Samankaltaisia reseptejä

  • 5 6 Pizzaa perjantaille
  • 3 2 Täytetyt Paprikat Halloumilla Kuorrutettuna
  • 3 2 Juustosalaatti (Neuvostoliiton klassikko)
  • 1 1 Kalkkuna-minestronekeitto
  • 70 12 Perus mureke
  • 3 0 JauhelihaCannellonit -täytetyt pastaputket

Kommentit

Taskuvenus
Jos jaksaa nähdä kaulitsemisen vaivan on todella sen arvoista :) Liian harvoin tehty herkku meillä.

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään