Hapanleipä (ruislimppuja tai 9-10reikäleipää) stk

Reseptiä katsottu 7 175 kertaa

Raaka-aineet

Ostoslistalle
Iltapäivällä:
4 l vettä ( osa voi olla piimää)
taikinapala edell.leipomakerralta (eli juuri)(jos ei ole murenna vaikka hapanlei
n.4 kg ruisjauhoja
Aamulla:
4-5 rkl(runsas) hiivaa
5 rkl (runsas) suolaa
n.4 kg ruisjauhoja (Huom. reikäleivissä jätetään taikina pehmeämmäksi, limpuissa saa ol

Ohjeet

iltapäivällä pannaan taikina astiaan haalea vesi ja taikinapala(eli juuri)(tai hapanleipä viipaleesta murua) Ruisjauhot lisätän ja sekoitetaan hyvin.Seos jätetään lämpimään paikkaan yön yli "happanemaan". Huom. peitä hyvin!

Aamulla lisätään suola, hiiva ja loput jauhot, taikina alustetaan tosi hyvin!

Taikina jätetään kohoamaan lämpimään paikkaan 2-3 tunniksi.Leipomisvaiheessa vaivataan vielä ja leivotaan esim. limpuiksi, jos on tehty vähän tiiviimpi taikina, enemmän jauhoja, tai vähä pehmoisempi(vähemmän jauhoja) silloin voidaan tehdä ne 9-10 reikäleipää. Huom. Pyöreistä isoista limpuista tulee määrällisesti vähemmän limppuja.

Huom! Tässä vaiheessa sinun pitää jättää yhden leivän verran tästä taikinasta "juureksi" seuraavaan kertaan, jos sinulla ei vielä ole taikinajuurta. Se siirtyy sitten samalla tavoin eteenpäin vuodesta toiseen, eli sinulla on sitten "oma"perinteinen taikinajuuresi!

Leivät tai limput kohotetaan peiteltyinä liina ja liinanpäällä vielä muovi.Anna kohota reilu aika ½-1 tunti.Pistellään haarukalla ja paistetaan alkuun n. 200c (225c) ja sitten lämpöä vähennetään 170 d asteeseen.

Paistoaika on yhteensä isolla, paksulla limpulla n.1 tunti. Jäähdytetään peiteltynä liinalla.


Katso Kotikokin videovinkki

Kommentit