Aamiaissämpylät

20 annosta

Raaka-aineet

75 g voita tai margariinia
5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 tl suolaa
2 tl sokeria
n. 1,1 l vehnäjauhoja tai vaaleita hiivaleipäjauhoja

Jaa resepti

Ohje

Sulata rasva kattilassa. Lisää maito ja kuumenna se 47-asteiseksi. Murenna hiiva taikinakulhoon ja lisää tilkka nestettä. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut ja lisää loppuneste.

Lisää suola ja sokeri. Sekoita jauhot vähitellen ja vaivaa taikina sileäksi. Taikina on valmis, kun se alkaa irrota reunoista. Kohota taikinaa huoneen lämmössä hyvin peitettynä 30-60 min tai kunnes se on kaksinkertaistunut.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa se uudelleen kimmoisaksi ja sitkeäksi. Vaivaa niin kauan, kunnes se ei enää tartu pöytään eikä käsiin. Leivo taikinasta pyöreitä saman kokoisia sämpylöitä.

Kohota taikinaa vielä hetken pellillä. Sämpylöistä ulee voitelemattakin kauniita mutta jos haluat voit voidella ne ja ripotella päälle seesamin tai unikon siemeniä tai leseitä. Paista sämpylät uunissa 250-275 asteessa noin 6-8 min.

Jos haluat sämpylöihin rapean ja kovan kuoren anna ne jäähtyä ilman leivinliinaa. Jos taas haluat kuoren olevan ohut ja pehmeä, peitä sämpylät leivinliinalla ja anna jäähtyä.

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään