Vihreän teen (matcha) valmistaminen

1 annosta Alle 15 min

Raaka-aineet

2 tl laadukasta vihreää teejauhetta (matcha)
1 litraa kuumaa vettä
Välineet
2 kpl teekuppia (chawan) korvattavissa murokulholla
1 kpl teen annostin (Chasaku), korvattavissa teelusikalla
1 kpl teevispilä (Chasen), korvattavissa pienellä vispilällä
1 kpl teesiivilä (Furui), korvattavissa teesiivilällä
1 kpl Chakin paperia - korvattavissa paperilautasliinalla
Lämpömittari tarvittaessa

Jaa resepti

Ohje

Usucha (laiha tee)

Siivilöi tee etukäteen.

Kaada kuumaa vettä teekuppiin ja vatkaa vettä hetki chasenilla, kunnes kuppi on lämmennyt. Kaada vesi pois ja kuivaa kuppi chakinilla. Kaada puhdasta kuumaa vettä 0.7 dl erilliseen astiaan tai teepannuun jäähtymään.

Annostele 2 chasakua (vastaa 1 kukkuraista läntistä teelusikkaa) teejauhetta kupin pohjalle. Arvioi aika veden jäähtymiselle, kun vesi on n. 75-asteista kaada se teejauheen päälle.

Pitele toisella kädellä kupista kiinni ja vatkaa vispilällä W -muotoista rataa kunnes tee vaahtoutuu. Liike lähtee ranteesta. Tee on valmista nautittavaksi kun se on tasaisesti vaahtoutunut.

Koicha (paksu tee)

Siivilöi tee etukäteen, koichaan käytetään vain parasta laatua matchaa.

Kaada kuumaa vettä teekuppiin ja vatkaa vettä hetki chasenilla, kunnes kuppi on lämmennyt. Kaada vesi pois ja kuivaa kuppi chakinilla. Kaada puhdasta kuumaa vettä 0.4 dl erilliseen astiaan tai teepannuun jäähtymään.

Annostele 4 chasakua teejauhetta kupin pohjalle. Arvioi aika veden jäähtymiselle, kun vesi on n. 75-asteista kaada se teejauheen päälle.

Pitele toisella kädellä kupista kiinni ja pyöritä vispilää kevyesti ympyrärataa ja ylösalas kunnes jauhe on sekoittunut paksuksi teeksi, tarkoitus ei ole vaahdottaa teetä.

Teen nauttiminen

Teen nauttimiselle toki löytyy perinteitä ja tapoja esim. koicha tarjotaan yleensä kaiseki aterian jälkeen, (katso esimimerkiksi Uusi vuosi 2010 Tiikerin vuosi menu pöytälaatikostani), tapahtumaan liittyy taiteiden tai maisemien ihailua ja teekupin katselua pää kallellaan. Matcha -teen yhteydessä tarjotaan makeita kakkuja, jolla kompensoidaan teen karvaus. On olemassa sääntöjä miten tee ojennetaan ja miten kuppia pyöräytetään ennen nauttimista mutta näitä toki kerkeää harjoitteleman.

Jokainen nauttii teestä omalla tavallaan ja omassa ympäristössään, paras "teeseremonia" monelle on kupponen kuumaa kotona mikron vieressä valmistettuna tai nuotion ääressä metsässä lumen keskellä hiljentyen ruisleipää mutustaen. Sisäinen harmonia ja yhteys teen nauttimiseen löytyvät luonnostaan- niin lännessä kuin idässä.

Tähän reseptiin linkitetyt reseptit

  • 0 2 Senchan valmistus (japanilainen vihreä tee)

Samankaltaisia reseptejä

  • 0 0 Täti Vihreän spaghetti
  • 5 0 Vihreä tee jäätelö
  • 2 0 Takoyaki - japanilaiset mustekalapallot
  • 2 4 Vihreä tee (matcha) pirtelö
  • 1 0 Englantilainen minttukastike
  • 2 1 Savustetut kampasimpukat

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään