4 021
4 021

Nostalginen aamuleipä

yli 24 h

Raaka-aineet

5 dl vettä
25 g hiivaa
2 tl suolaa
1 rkl öljyä
2 dl grahamjauhoa
n. 11 dl vehnäjauhoja

Jaa resepti

Ohje

Tällä leivällä on pitkät perinteet ja pitkä kohotusaika, ja kannattaakin laittaa se yöksi kohoamaan ja paistella aamulla aamiaispöytään tai pidempään nukuttaessa vasta lounaalle. Reseptistä tulee kaksi leipää.

Illalla:

Liota hiiva haaleaan vesitilkkaan ja lisää suola, öljy ja loput vedestä.Vatkaa grahamjauhot taikinaan ja alusta vehnäjauhoilla kiinteäksi ja sileäksi.Laita kohoamaan viileään paikkaan ainakin viideksi tunniksi, mielellään yön yli.

Aamulla:

Jaa taikina kahteen osaan ja kaulitse osat levyiksi (n. 25 x 40 senttiä).Kääri taikinalevyt rullalle kuten kääretorttu ja käännä rullien päät yhteen kuten rinkelissä. "Liimaa" päät kostuttamalla kylmällä vedellä ja sormilla painellen.Nosta leivinpaperilla vuoratulle pellille ja viillä "rinkeleihin" syvät viillot päälle, jolloin saat ne ikään kuin jaettua lohkoiksi.Anna leipien kohota peittämättömänä vielä pari tuntia.Paista leipiä 300 asteessa 10 minuuttia.Ota uunista ja voitele kylmällä vedellä.Katkaise uunista virta ja paista jälkilämmössä vielä puolisen tuntia ja käännä leivät paistamisen loppupuolella pohjapuoli ylöspäin.Jäähdytä peittämättä tai tarjoa suoraan lämpiminä lohkoiksi taiteltuina voin kanssa.

 

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

Pihla
Opiskeluaikaisen kämppäkaverin suussasulava ja rapeakuorinen leipäresepti, jonka teko on työlästä, mutta syöminen taivaallista

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään