99 313
99 313

Mummon lanttukukko

2 - 3 h

Raaka-aineet

kuori
n. 6 dl vettä
1/2 pkt hiivaa
1-2 tl suolaa
enemmän ruisjauhoja
vähemmän vehnäjauhoja
loraus RUOKAÖLJYÄ
---- ---- ----
sisältö
1 pienehkö lanttu
rasvaista sianlihaa oman harkinnan mukaan
2 tl sokeria
1 tl suolaa
0,5 dl riisijyviä tai ohrasuurimoita
mustapippuria
voita tai öljyä voitelemiseen

Jaa resepti

Ohje

Taikina:

Ainekset hämmenetään sakeahkoksi velliksi ja annetaan kohota jonkin aikaa (½-1 h). Alustetaan ruis- ja pienemmällä määrällä vehnäjauhoja. Myös kaurahiutaleita voi laittaa vähän. Lisätään loraus öljyä. Leivotaan taikina palloksi, joka painetaan litteäksi, n. 2½ cm paksuksi levyksi. Jätetään kohoamaan uudestaan.

Sisältö:

Viipaloidut lantut haudutetaan pienessä vesitilkkasessa kattilassa.Lisätään sokeria ja suolaa. Leikataan rasvaista sianlihaa kuutioiksi.


Kokoaminen:

Kohonnut taikinalevy painetaan hiukan reunoilta ohuemmaksi. Ripotetaan keskelle levyä riisi- tai ohraryynejä täytteen kosteutta imemään. Haudutetut puolikypsät lanttuviipaleet ladotaan taikinalevylle. Lihakuutiot (kypsentämättömät) lanttujen päälle, suolaa ja pippuria ripaus. Käännetään taikinan reunat ylös ja ummistetaan kukko. Sauma hitsataan lanttujen keitinvedellä sileäksi.

Paistetaan

Paistetaan n. 200 asteessa 1 tunti. Kun kukko on kovettunut niin, että se kestää käsittelyn, voidellaan pinta öljyllä tai voilla. Kääritään leivinpaperiin ja jatketaan paistamista hiukan miedommalla noin tunti. Pinnan voi voidella uudelleen ja kääriä samaan leivinpaperiin, mutta tällöin lisätään sanomalehti tai pyyheliina lisäkääreeksi ja sujautetaan koko luomus muovikassiin hautumaan pehmeäksi. Pian voi syödä, ellei ole jo nukkumaanmenoaika. On se vielä lämmintä aamullakin.

Samankaltaisia reseptejä

  • 18 1 Mummon Pasteijat (tonnikala)
  • 2 4 Mummon pienet lanttukukot
  • 0 0 Mummon Rieska
  • 22 0 Perinteinen lanttukukko
  • 23 6 Mummon porkkanasämpylät
  • 6 6 Mummon lihakaalilaatikko

Kommentit

Pihla
Huolella ja hartaudella valmistuva suvun perinteinen savolaiskarjalainen kukko, jota ei voi vastustaa. Parasta mummon valmistamana, mutta taivaallista myös asialle vihkiytyneen korvikkeen tekemänä.

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään