Rouheisen makeat tattarisämpylät

Reseptiä katsottu 11 548 kertaa
Valmistusaika 1,5 - 2 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
1 l vettä
2 rkl psylliumjauhetta (löytyy useimmiten maustehyllystä)
½ dl pellavansiemeniä
1 pkt hiivaa
2-3 tl suolaa
3 dl tattarirouhetta (Keskisen mylly tai Virtasalmen viljatuotteen tattarilese)
½ dl ruokosokerisiirappia
1 rkl jauhettua fenkolia
3 dl karkeaa tattarijauhoa (Keskisen mylly)
2 dl täysjyvämaissijauhoa (Farina)
2 dl täysjyväriisijauhoa (Farina)
leipomiseen
1-2 dl tattarijauhoa

Ohjeet

Resepti on myös luontaisesti gluteeniton ja maidoton eli sopii keliaakikoille ja todennäköisesti myös vilja-allergiselle ja maistuu takuuvarmasti kenelle tahansa. Hankalinta valmistamisessa on ainesten löytäminen. Isoimmissa marketeissa valikoimat ovat yleensä parhaat ja luontaistuotekaupoista saa myös tuotteita, joskin hieman korkeampaan hintaan.

Turvota psylliumjauhe ja pellavansiemenet kädenlämpöisessä vedessä noin ½ tuntia. (Jos seos paakkuuntuu, hienonna se tasaiseksi sauvasekoittimella.)

Murenna hiiva erilliseen pieneen astiaan, lisää joukkoon suola ja sekoita kunnes seos nesteytyy. Lisää hiivaneste taikinaan ja sekoita. Mittaa joukkoon tattarirouhe ja anna turvota hetki.

Sekoita taikinaan ruokosokerisiirappi ja fenkoli. Mittaa taikinaan jauhot ja sekoita tasaiseksi. Varsinaista vaivaamista taikina ei kaipaa, koska siinä ei ole gluteenin sitkoa tuovaa ominaisuutta.

Anna taikinan hengähtää hetken.

Leivo eli jaa taikina tattarijauhoa apuna käyttäen 24-30 sämpyläksi. Taikinaa ei tarvitse alustaa tai vaivata tässäkään vaiheessa. Anna kohota leivinliinan alla ja paista 225-250 asteen lämpötilassa 20-25 minuuttia, kunnes ne saavat kaunista väriä sekä pinnalle että pohjaan.


Kommentit

AnnMarie
Ruokosokerisiirappi tuo hienon ruokaisamman makean maun, joka korostaa kivasti viljaisan rouheista suutuntumaa. Tavallistakin siirappia ohjeessa voi toki käyttää. Vaaka kallistuu kuitenkin perustellusti ruokosokerisiirapin puolelle.