Sulje näkymä

Raaka-aineet

  • 1 yleiskone
  • 14-16 dl vehnäjauhoja
  • 225 g leivontamargariinia
  • 5 dl maitoa
  • 3 munaa
  • 2 dl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 1 putkilo kardemummaa
  • 50 g hiivaa (tai 2 pussia tuorehiivaa)

Parempi kotipulla

Hanki yleiskone. Itse en kyllä viitsi tehdä pullaa ilman yleiskonetta vaan ostan pullat kaupasta. Meillä on ollut käytössä jo 20 vuotta Philips Ahkera, joka on palvellut erinomaisesti.

Laita metalliastiaan tai kattilaan sulamaan 200-250 g leivontamargariinia. Sulata sitä liedellä pienellä tulella, koska rasvan ei tarvitse kokonaan sulaa.

Kaada kulhoon kylmä maito. Älä usko ikuisen vanhoja ohjeita, että maito on lämmitettävä. Pullasta tulee tiiviimpää ja parempaa, kun laitat riittävästi aineksia etkä kohota pullaa liian nopeasti ja sotke taikinaan liikaa jauhoja.

Laita kylmän maidon sekaan 2 munaa (kolmas jää voiteluun), sokeri, kardemumma ja suola. Murenna joukkoon hiiva jos käytät tuorehiivaa. Jos käytät kuivahiivaa niin sekoita se jauhojen joukkoon. Vispaa aineksia sekaisin yleiskoneen vispilällä tai käsivispilällä.

Lisää sekaan jauhoja ja jatka vispaamista. Kun seos on niin paksua, että sitä ei voi sekoittaa vispilällä, vaihda yleiskoneeseen taikinakoukut ja jatka koneella. Ellet omista konetta niin vaivaa taikinaa käsin - hyvin pestyillä käsillä....

Kun olet laittanut taikinaan lähes kaikki jauhot, lisää taikinan joukkoon puoliksi sulatettu rasva. Kun rasva on sekoittunut hyvin, lisää loput jauhot. Älä laita jauhoja ainakaan yli 16 dl. Mikäli jauhoissa on hyvä sitko, niin pärjäät varmasti 14 desillä.

Anna yleiskoneen vaivata taikinaa 20-30 min tai niin kauan, että kun tökkäät taikinaveitsellä tms., niin siihen ei tartu taikinaa. Tämän tekeminen käsin on rankkaa ja voit luistaa siitä laittamalla taikinaan vähän enemmän jauhoja ja käyttää jauhoja leivontavaiheessa.

Kun taikina on alustettu, ota kulho koneesta, laita sen päälle tuorekelmu/liina ja laita se vedottomaan, lämpimään paikkaan. Taikina nousee noin tunnissa, vaikka käytit kylmää maitoa. Lämmin rasva ja pitkäkestoisen vaivauksen tuottama lämpö mielestäni korvaavat maidon kylmyyden. En ole koskaan lämmittänyt maitoa, eikä ole tullut moitteita pullasta. Eipähän tarvitse tiskata yhtä astiaa.

Kun taikina on kohonnut, vaivaa sitä leivonta-alustalla, jotta taikinasta poistuu ilma. Leikkaa sopivankokoisia paloja, pyöritä pulliksi ja laita pellille, jossa on leivinpaperi. Tee ensin yksi pellillinen.

Laita kuppiin 1 muna ja vispaa sen rakenne rikki lusikalla. Voitele pellillä olevat pullat munalla käyttäen pullasutia. Ripottele pullien päälle raesokeria ja voitele munaa vielä sokerin päälle. Sokeri pysyy paremmin pullien päällä. Kun yksi pellillinen on valmis, laita se heti kylmään uuniin ja laita uuni 200-225 asteeseen. Voit hyvin laittaa pellillisen kylmään uuniin koska kohoaminen tapahtuu samalla, kun uuni lämpenee.

Ensimmäisen pellillisen valmistuessa voit pyöritellä toisen pellillisen ja voidella+sokeroida pullat valmiiksi.