Tarte tatin ja mantelia

Raaka-aineet

Taikina
50 g voita
dl vehnäjauhoja
½ dl tomusokeria
½ kpl kananmunaa
Pannulle
2 kpl omenaa
50 g voita
1 dl fariinisokeria
Mantelijäätelöä
150 g mantelilastuja paahdettuna (100 g paahdettua mantelia koristeeksi, 50 g käytetään jäätelöön)
½ kpl vaniljatankoa
3 dl kermaa
20 g glukoosisiirappia
2 kpl kananmunan keltuainen
1 dl sokeria

Jaa resepti

Ohje

Tarte tatin

Sekoita käsin huoneenlämpöinen voi, vehnäjauhot ja tomusokeri yhteen. Lisää kananmunat. Sekoita käsin tasaiseksi massaksi ja kääri taikina kelmuun, laita jääkaappiin n. 10min. 

Leikkaa omenoista n.1cmx1cm lohkoja. Laita uuni kuumenemaan 220-asteeseen. Asettele voi tasaisesti mini-pannuihin. Ripottele fariinisokeria voi päälle. Käytä pannuja uunissa n.5min. Asettele omenalohkot pannuille viuhkamaiseksi. Madalla uuni 190-asteelle.

Ota taikinasta palloja, joista kauli kunkin pannun kokoinen ”kansi” omenoiden päälle. Kiinnitä tiukasti kansi omenoiden päälle. Paista uunissa n. 20min. Tarkkaile nouseeko taikinakansi uunissa, korjaile tarvittaessa paistinlastalla kesken paiston. Anna jäähtyä n.10min. ja kumoa nopeasti leivinpaperin päälle. 

Mantelijäätelöä

Paahda manteleita hetken kuumalla pannulla, niin että ne saavat rusehtavan värin. Seuraa manteleiden paahtoa, tämä nimittäin käy nopeasti.

Leikkaa vaniljatanko pitkittäin puoliksi, kaavi vaniljan siemenet veistä apuna käyttäen. Yhdistä siemenet, kerma, glukoosisiirappi ja paahdetut mantelilastut kattilaan. Kuumenna seosta n. 10 min. ja siivilöi. 

Sekoita kananmunan keltuaiset ja sokeri yhteen pallovispilällä. Yhdistä sokeri-keltuaismassa kermamassaan, kuumenna. Jäätelömassa on valmista, kun seos sakenee, keltuainen suurustaa liemen. Jäähdytä jäätelömassa hieman ennen kuin laitat jäätelökoneeseen. Laita jäähtymisaikana jäätelökone kylmenemään. Kun jäätelö on valmis, laita pakkaseen mahtuvaan astiaan ja pakasta.

Esillelaitto:

Laita tarte tatin-tortut hetkeksi uuniin lämpenemään. Aseta lautaset pöydälle. Varaa kaikki komponentit pöydän viereen. Aseta tarte tatin-torttu lämpimänä lautasen keskelle. Aseta tortun päälle jäätelöpallo ja paahdettua mantelilastua. 

 

 

 

 

 

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään