Ruokakuvaus - valon käyttäminen

PatrikSelin
Meillä kaikilla on oma tyylimme kuvata, mutta yksi asia pitää paikkansa, kun kuvataan ruokaa - se pitää näyttää herkulliselta. Ruokakuvauksen tarkoituksena on saada katsoja sanomaan, "Voi rakas, haluan tämän päivälliseksi!" eikä sen sijaan "Hmm, tämä salaatti näyttää hieman veltolta."

Erityisesti kotikokkeja näyttäisi riivaavaan huono valaistus, joten päätin porautua siihen. Saa esittää kysymyksiä.

Valo on ehdottomasti tärkein osa valokuvaamista. Tämä on luultavasti tärkein luku oppaassani. Vaikka se on tärkein, ei se tarkoita, että se on liian monimutkaista. Itse käytän yksinkertaista valaistusta kuvatessani ruokia. Tehtäväsi on tehdä ruoastasi herkullisen näköisen, joten suosittelen tutustumaan tähän lukuun erityisesti.

Näe valo

Kun luot valokuvaa, aivan kuten silloin, kun kokki valmistaa ateriaa - mitä paremmat raaka-aineet ovat, sitä parempia lopputulokset tulevat olemaan. Yksi raaka-aineista on valo ja jos käytät korkealaatuista valoa, jolloin sinulla on paljon helpompi saada kauniita kuvia.

Valaistus ei ole rakettitiedettä. Jos olet uusi valokuvaaja, jolloin tämä aihe voi tuntua pelottavalta ja sekavalta, mutta luota minuun... sitä se ei ole. Valo voi jäädä helposti huomiotta kuvatessamme. Silmämme näkevät jatkuvasti valoa, pidämme sitä itsestäänselvyytenä - emme huomioi varjojen suuntaa ja voimakkuutta, väriä jne.

Kun silmäsi on totutettu näkemään valoa kaikkialla, valaistuksesta tulee paljon vähemmän monimutkaista ja salaperäistä. Alat huomaamaan, että "20 minuuttia ennen auringonnousua" -valo voi lisätä persoonallisuutta ruokaasi erityisesti. Kun valosta tulee fyysinen osaa kuvaasi, voit ottaa enemmän kontrollia valokuvien lopputuloksesta.

Valokuvaamisessa on olemassa erilaisia tyylejä ja tapoja hoitaa valaistuksen. Oma tyylini on miettiä eri annoksille oma tarina ja miettiä mikä valaistus sopii parhaiten - kaikkea ei voi kuvata kuitenkaan yöllä. Kokeilen jatkuvasti erilaisia valaistuksia - rohkaisen teitä löytämään oman ainutlaatuisen tyylinne.

Valonlaatu

Kaikki valot eivät ole samanlaisia. Keskellä päivää olevan valon näet hyvin erilaisena verrattuna auringonlaskun lämpimään valoon. Loisteputken valo keittiössä ei ole sama kuin yöpöydälläsi oleva hehkulamppu. Eri valonlähteet luovat eri värejä ja tunnelmia.

Tämä ei tarkoita sitä, että jokin valo on parempi kuin toinen. Tosin tietyt valonlähteet voivat soveltua paremmin kuin toiset. Tuntia ennen auringonlaskua voi näyttää loistavalta, mutta studiokuvaajan mahdollisuus manipuloida valoa juuri haluamalla tavalla - kukin näistä valoista luo omanlaisensa mielialan.

Väri

Valon väriä, jota käytät kuvatessasi on erittäin tärkeää. Kuvatessasi JPEG-formaatissa sinun täytyy olla hyvin varovainen valkotasapainon kanssa - valokuvasi voi muuttua helposti oranssiksi tai keltaiseksi.

Pidä mielessä, että haluat ainoastaan yhdenlaisen valon kuvaasi. Esimerkiksi jos käytät luonnonvaloa, mutta sinulla on toinen valoa lähellä - tämä "saastuttaa" valon, joka näkyy lopputuloksessasi. Kuvaasi voi tulla outoja värejä, jotka ovat vaikeampia korjata myöhemmin.

Vahvuus

Valitessasi valonlähdettä, muista huomioida vahvuus jota käytät. Jotkut valonlähteet ovat vahvempia kuin toiset, joten on tärkeää tietää miten työskennellä eri valojen kanssa.

Jos kuvaat levittämällä valoa, sinun ei tarvitse välttämättä pelätä valon voimakkuutta, koska valo on todennäköisesti melko pehmeää. Jos käytät studiovaloja, jolloin saatat huomata, että se on liian voimakas. Jos sinulla sattuu olemaan liian voimakas valo, voit pehmentää niin, että se toimii paremmin ruoan kuvaamiseen. Yksi tapa levittää on käyttää valonhajoitinta tai valokuvaussateenvarjoa. Voit myös sijoittaa valkoista läpikuultavaa (kuten voipaperia, kangasta jne.) valonlähteen eteen. Voit muun muassa peittää ikkunan kankaalla, joka pehmentää valon.

Etäisyys

Sijainnilla ja etäisyydellä on suuri vaikutus kuinka voimakas valo on. Yksi perusperiaate on, että mitä suurempi ja lähempänä valo on kohdetta, sitä pehmeämpi valo tulee olemaan. Jos haluat pehmeitä varjoja, jolloin voit käyttää valolaatikkoa tai suodattaa valoa käyttämällä valokuvaukseen tarkoitettua sateenvarjoa.

Paras tapa ymmärtää on ajatella aurinkoa. Aurinko on todella, todella iso valonlähde, mutta se on myös hyvin kaukana. Kuvittele aurinkoisena päivänä seisovasi jalkakäytävällä. Mitä näet kun katsot alas? Näet teräviä, vahvoja varjoja. Pilvisenä päivänä varjot ovat pehmeitä, mutta on myös mahdollisuus, että varjoja ei näy ollenkaan. Pilvet ovat pohjimmiltaan suuri valonhajoitin, joka suodattaa valoa.

Katso korostuksia

Kun kuvaat, jolloin haluat olla erittäin varovainen, ettet "räjäytä" mitään aluetta kuvassasi. Jos yrität saada erittäin kirkasta kuvaa, jossa on esim. valkoisia astioita, jolloin on helppo ylivalottaa ja menettää arvokkaita yksityiskohtia. Varmista, että valkoiset alueet ovat todella valkoisia, mutta säädä valon voimakkuutta niin paljon, ettet menetä varjojen korostuksia tai syvyyttä kirkkailta alueilta.

On muutamia asioita joilla voit välttää ylivalotuksen. Yleensä kameroissa on asetus, joka varoittaa ylivalotuksesta. Toinen vaihtoehto on vilkaista kameran näytössä olevaa histogrammia. Jos kuvasi on ylivalottunut, jolloin palkit ovat oikealla puolella.

Taustavalo on paras valo

Useimmat ruokakuvaajat ovat sitä mieltä, että paras valo ruokaa kuvatessa on taustavalo. Saadaksesi miellyttävän taustavalaistuksen saat laittamalla valon suoraan ruoan taakse tai tulemaan sivusuunnasta.

Taustavalo lisää tekstuuria ja syvyyttä. Joskus on kivaa pitää valoa pehmeänä, mutta jotkut varjot eivät ole välttämättä huono asia. Älä pelkää lisätä hieman kontrastia - ole kuitenkin jatkuvasti tietoinen siitä, miten valo vaikuttaa kohteeseen.

4.9.2015

Merkintä on julkinen ja kaikkien nähtävissä.

Kommentit