Ranskalaiset perunat

1 annosta Alle 15 min

Raaka-aineet

2 isoa perunaa
9 dl rypsiöljyä
suolaa

Jaa resepti

Ohje

Vatsa kurnii ja kaikki on kohta pilalla? Ehdit vielä tehdä ranskalaiset perunat. Ranskalaisiin perunoihin sopivat parhaiten yleis- tai jauhoiset perunat.

Kuori ja suikaloi perunat.

Lisää rypsiöljy paksupohjaiseen kattilaan. Lämmitä 9/9 lämmöllä, kunnes öljy on räjähdysherkkää (ei herkille). Ei vaan oikeasti sellainen sanotaanko 6-9 minuutin lämmittäminen ja 160-180 astetta riittää. Vinkki: voit mitata öljyn lämpötilan kädessä pidettävällä infrapuna/lasermittarilla.

Lisää perunasuikaleet kattilaan. Kattila poreilee aluksi hirveästi ja öljyn lämpötila romahtaa, mutta eipä anneta sen haitata. Sen sijaan perunoiden polttaminen mustaksi haittaa, joten alenna lämpö noin 7-8/9:ään. Kypsennä perunoita ihan vaan hissukseen sellaiset 6-9 minuuttia. Kun kuplinta on vähentynyt, perunat nousseet pintaan ja saaneet kultaisen värin, niin nosta perunat siiviläpihdillä lautaselle. Imeytä ylimääräinen öljy talouspaperiin kouhimalla perunoita talouspaperilla. Neljä arkkia on sopiva määrä kouhimiseen. Suolaa perunat makusi mukaan.

Voit käyttää samaa rypsiöljyä uudelleen isommalle porukalle viitisen kertaa, eli vaikkapa yhtenä päivänä viidelle hengelle kaksi isoa perunaa (=10 isoa perunaa) ja 9 dl rypsiöljyä (=viisi annosta) tai kahtena päivänä kolmelle hengelle kaksi isoa perunaa (=12 isoa perunaa) ja 9 dl rypsiöljyä (=kuusi annosta). Tämän jälkeen alkaa niitä karsinogeenejä ja akryyliamideita olla exernostsi jo liikaa.

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään