Arrabbiata-pasta

4 annosta 1 - 1,5 h

Raaka-aineet

1 dl Oliiviöljyä (Borges Classic)
3 Medium chiliä
6 Valkosipulinkynttä
800 g Mutti Polpaa
1 tl Suolaa
0,5 tl Rouhittua mustapippuria
4 tl Pirkan balsamietikkaa
0,75 dl Pastan keitinvettä
Pasta
4 l Vettä
7 tl Suolaa
500 g Kuivapastaa (penne)
Annosten viimeistelyyn
Italialaista kovaa juustoa raastettuna
Tuoretta yrttiä (basilikaa / lehtipersiljaa / molempia)

Jaa resepti

Ohje

Huuhtele chilit kylmällä vedellä ja leikkaa ne ohuiksi renkaiksi. Valkosipulinkynnet pituussuunnassa puoliksi ja siitä ohuiksi siivuiksi. Kypsennä chiliä reilussa oliiviöljyssä miedolla lämmöllä (1/6) kahdeksan minuutin ajan. Valkosipulit mukaan neljän minuutin kohdalla. Sekoita vähän väliä. Tarkoitus ei ole ottaa väriä yhtään mihinkään - vain pehmentää ja avata makuja öljyyn. 

Kahdeksan minuuttia kulunut - tomaattimurskat kyytiin. Mausta suolalla, pippurilla ja balsamietikalla. Lämpö täysille. Kun kuplii, kansi päälle ja teho 1/6:een. Hauduta kevyesti poreillen 60 minuutin ajan. Sekoita puolivälissä. 

Tunti kellossa - aloita pastan keittäminen viereisellä levyllä. Reseptin määrillä vedestä tulee noin prosentin vahvuista. Muista lisätä hieman keitinvettä kastikkeen joukkoon juuri ennen hiilarin valuttamista. 

Kypsennä pasta napakan kypsäksi eli al denteksi, jonka jälkeen soosi ja pasta sekoitetaan toisiinsa ja tarjoillaan välittömästi. Tai sitten ne pidetään erillään ja syöjät sekoittavat nuo toisiinsa vasta omalla lautasellaan. Perinteisin tapa olisi kuitenkin kypsentää pasta 80 % ajasta vedessä ja loput 20 % kastikkeessa. 

Viimeistele annokset raastetulla juustolla ja revityllä basilikalla tai hienonnetulla lehtipersiljalla. Tai miksei molemmilla. Käytin reseptiin 150 g quattrocento-juustoa. Jos käytät juustojen kuningasta eli parmigianoa, suosittelen määräksi 100 g. Jos käytät grana padanoa, laita 125 g. 

Oli tylsää, joten otin netistä 30 arrabbiata-reseptin valkosipulimäärät ylös. Omassa on peräti kuusi kynttä. Paljonko noissa resepteissä sitten oli valkosipulia kahta kiloa kohden? 3,87 kynttä. Neljä on siis varma valinta, mutta tarkka ei tarvitse olla. Vähintään kaksi, korkeintaan kuusi.

Halusin saada myös selville, kuinka useasti sipuli esiintyy arrabbiata-pastoissa. 30 reseptin otoksen perusteella vain joka kolmannessa. Jos sipulia haluaa käyttää, on sopiva määrä tähän reseptiin 125 g. Muista ripaus suolaa - se ei tuo pelkästään makua, vaan myös nopeuttaa sipulin kypsymistä. 

Pastan keitinveden määrässä ei tarvitse olla tarkka. Sen voi laskea jopa kahteen ja puoleen litraan, kunhan muistat vähentää suolaa samassa suhteessa. Jotkut käyttävät jopa viisi litraa vettä 500 g kuivapastan kypsentämiseen. 

Myöhäinen vinkki - balsamietikan tilalla kannattaa käyttää tuoretta sitruunamehua (0,5 dl). Lisää se kastikkeen joukkoon haudutuksen jälkeen. Tällä muutoksella keitinveden määrä vähenee (0,75 dl -> 0,5 dl).

Jos käytät happona sitruunamehua ja kastike on liian terävän makuista, korjaa tilanne pienellä sokerilla.

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään