Ohridsko Makalo/Охридско макало/Valkosipulidippi

1 annosta 15 - 30 min

Raaka-aineet

Valkosipulia
Karkeaa merisuolaa
Nautraalia ruokaöljyä
Väkiviinaetikkaa (kirkasta)

Jaa resepti

Ohje

Ohridsko Makalo/Охридско макало/Ohridin Valkosipulidippi on matkatuliaiseni Pohjois-Makedoniasta teille 2022. Erittäin suosittu ja käytetty juuri tällä järvialueella.

 

Periaatteessa helppo, mutta vaatii toki huolellisuutta.

 

Kuori valkosipulia. Määrä riippuu itsestäsi, morttelin koosta ja haluaako tehdä samalla varastoon. Mitä enemmän valkosipulia, sitä enemmän aikaa menee. Valkosipulin kynsistä poistetaan kaikki kovat, keltaiset, mustat "virheet". Kynsien tulee olla "valkoisia" - hyvin tärkeää!!!

 

Kynnet mortteliin ja suolaa päälle. Suolan määrä riippuu kynsien määrästä. Suolaa aina tietysti oman maun ja terveyden mukaan. Nyt alkaa varsinainen työ, joka on se tärkein osa dippiä. Murskaaminen alkaa hitaasti, mutta varmasti. Jatketaan käännellen, kunnes kaikki kynnet ovat hienona murskana. 

 

Nyt aloitetaan öljyn lisääminen. Mahdollisimman neutraalia maultaan. Öljy ei ole muuta, kuin sitoja, kuten kunnon majoneesissa. Auringonkukka-, maapähkinä-, riisioljyt esimerkiksi. Öljyä lisätään aluksi hyvin vähän keskelle ja sitten jatketaan murskaamista sekoittaen. Tämä on emulsio, joten se vaattii tarkkuuta, voimaa ja kärsivällisyyttä. Maista välissä, tarvitsekko suolaa ja jos lisätään, niin puolessa välissä, että sillä on myös aikaa jakautua dippiin tasaisesti. Jatketaan öljyn lisäämistä, kunnes on mahdollisimman hienorankenteinen ja paksu massa.

 

Nyt lisätään hiukan väkiviinaetikkaa ja jatketaan työstämistä sekoittaen etikka kauttaaltaan emulsioon. Huomaat, kuinka emulsio vaalenee. Edelleenkin sekoita hyvin ja tarkista paksuus ja rakenne. Maista, jos tarvitset vielä etikkaa. Lisää etikkaa pienissä erissä, koska sitä saa aina lisää, mutta liikaa etikkaa ei saa millään pois.

 

Tämä menee leivälle dippinä, kasviksille, grillatulle, lohelle, taimenelle, pastalle jne. 

 

Hyvää Ruokahalua!

FutoMaki/FM

Ohrid, Pohjois-Makedonia

09.07.2022

Samankaltaisia reseptejä

  • 3 5 Duunatut Maustekurkut
  • 1 1 Paprikapikkelsi
  • 0 1 Hapatetut kurkut
  • 15 14 Bortsch- keitto kiovalaiseen tapaan
  • 6 4 Yksinkertainen Kaalisalaatti
  • 3 5 Tulivuori sipulista

Kommentit

FutoMaki
Helppo, mutta haastavaa voimankäyttöä tarvitaan - Hyvin monipuolinen käyttää... Kokeile...

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään