Lasagne

6 annosta 2 - 3 h

Raaka-aineet

2 rkl Öljyä
140 g Porkkanaa
210 g Sipulia
Tomaattikastike
400 g Naudan jauhelihaa (17 %)
0,5 tl Rouhittua mustapippuria
1 tl Sipulijauhetta
1 tl Suolaa
4 Valkosipulinkynttä
800 g Mutin Polpaa
1 tl Suolaa
1 rkl Sokeria
1 tl Kuivattua oreganoa
2 rkl Balsamiviinietikkaa
Ruukku tuoretta basilikaa
Juustokastike
4 rkl Valion voita (1,4 %)
4 rkl Vehnäjauhoja
8 dl Täysmaitoa
1 tl Suolaa
0,5 tl Rouhittua mustapippuria
0,25 tl Jauhettua muskottipähkinää
175 g Mozzarellaraastetta
3 dl Grana Padanoa raastettuna
Loput
16 Täysjyvälasagnelevyä (Rainbown luomu)
Kirsikkatomaatteja koristeeksi ja ”salaatiksi”

Jaa resepti

Ohje

Mehevä herkkulasagne kuudelle. Pidetää taso korkealla - tällasel nimimerkil ois nimittäin laitonta tehä reseptejä puolivaloilla. Oma versio klassikosta on hieman suolaisempi ku kotikokeilla keskimäärin (noin 0,75 %), mutta kuitenki vähäsuolasempi ku kaupan valmiit lasagnet (0,95 %).

Ota jauheliha huoneenlämpöön. Aloita raastamalla porkkanat ja hienontamalla sipulit. Kuullota näitä öljyssä alhaisella keskilämmöllä vartin ajan eli pientä väriä. Laita johonkin rasiaan sivuun odottamaan.

Hienonna / puserra valkosipuli. Iske liha tulikuumalle pannulle. Paistoöljyä ei tarvita, sillä lihassa on reilusti rasvaa. Ota pintoihin väriä täydellä teholla. Laske hieman lämpöä (2/3) ja hajota jauheliha. Mausta pippurilla, sipulijauheella ja suolalla. Kun liha näyttää 95 % kypsältä, tiputa 1/3:een, lisää valkosipuli ja sekoita se tasaisesti joukkoon.

Puserrettu valkosipuli on valmista jo puolessa minuutissa. Hieman karkeampi, hienonnettu valkosipuli, tarvitsee aavistuksen pidemmän ajan. Yli minuutin ei tarvitse kuitenkaan mennä. Kun valkosipuli on ylittänyt maaliviivan (tuoksusta tunnistaa), lisää tomaattimurskat. Nyt sipulin ja porkkanan vuoro hypätä mukaan. Mausta suolalla, sokerilla, oreganolla sekä etikalla, sekoita tasaiseksi.

Laita nyt levy täysille. Kun kastike alkaa selkeästi kuplimaan, tiputa lämpö 1/6:een ja hauduta soosia tunti kannen alla. Lämpötila on sopiva, kun kastike poreilee kevyesti. Sekoita haudutuksen puolivälissä.

30 minuutin kohdalla voi ottaa maidon ja voin huoneenlämpöön juustokastiketta varten. Aloita basilika 50 minuutin kohdalla. Hyvä tyyli on ottaa kerralla kahdeksan lehteä päällekkäin, rullata ja leikata suikaleiksi. Kun tunti on kulunut, laske lämpö nolliin ja heitä basilika joukkoon, sekoita tasaiseksi. Aseta kastike sivuun lepäämään.

Mittaa maito vierelle, raasta Grana Padano. Myös jauhot kannattaa mitata ajoissa pieneen kippoon. 80 g voita kattilaan ja levy täysille. Kun voi on lähes sulanut, tiputa keskilämmölle. Heitä 4 rkl jauhoja mukaan kun voi on täysin sulanut. Sekoita tasaiseksi tahnaksi, kypsennä hetki (älä ota väriä) ja kaada sitten maito pienissä erissä mukaan. Sekoita jatkuvasti, vispilä on tässä paras.

Mausta suolalla, mustapippurilla sekä muskottipähkinällä. Lisää mozzarella ja hienoksi raastettu Grana Padano vähitellen. Tässä vaiheessa lämpöä voi hieman alentaa (1/3) ja laittaa samalla uunin päälle 200 asteeseen. Keittele ja sekoittele niin kauan, että juusto on sulanut joukkoon ja kastike paksuuntunut sopivaksi. Soosin pitää jäädä kuitenkin selvästi juoksevaksi, sillä paksu kastike ei kypsennä levyjä tarpeeksi hyvin.

Voitele vuoka ohuesti. Ensimmäisenä pohjalle ohut kerros kastikkeita. Sitten aloitetaan varsinainen kokoaminen - neljä lasagnelevyä, toisena tomaattisoosia ja viimeisenä juustokastiketta - tää vaihe tehdään neljä kertaa. Ylimmässä kerroksessa saa olla vähän enemmän valkoista kastiketta kuin muissa kerroksissa. Koristele lasagne puolitetuilla minitomaateilla ja vie uuniin. 30-34 minuuttia on sopiva aika tummilla levyillä.

Kun lasagne on otettu pois uunista, anna sen vetäytyä 15-20 minuutin ajan. Tarjoa loput tomaatit puolitettuina annosten vierellä. Tämä lasagne katoaa ennätysajassa! Käytän usein täysjyvälevyjä, koska niissä rakenne säilyy paremmin. Tavallisetkin käy mainiosti. Vaaleilla levyillä paistoaika on hieman lyhyempi, 27-31 minuuttia.

Tomaatit voi aivan hyvin jättää pois, mutta silloin ulkonäkö kärsii. Pinta ottaa myös ilman niitä nopeammin väriä. Onneksi vuoan voi peittää paiston lopussa leivinpaperilla / foliolla jos oot sitä mieltä, että ruoka on ottamassa liikaa väriä pintaan.

Balsamiviinietikan (6 tl) voi halutessaan korvata punaviinietikan ja sokerin sekoituksella (5 tl etikkaa, 1 tl sokeria). Lisäksi lihan voi maustaa 1 tl suolan sijaan lihaliemikuutiolla, joten vaihtoehtoja löytyy. 

Naudan jauhelihan joukkoon voi lisätä 0,5 tl jauhettua kanelia, joka toisi mukavan kreikkalaisen säväyksen lasagneen. Kaneli toimii erinomaisesti punaisen lihan ja tomaatin kanssa! Kastikkeeseen voi upottaa myös yhden laakerinlehden haudutuksen alkumetreillä. Ota se pois hetki ennen lasagnen kokoamista.

Jos lasagnea sattuu jäämään seuraavalle päivälle ja aiot lämmittää annoksesi mikrossa, käytä kupua kuivumisen estämiseksi. Jos haluat säästää aikaa, käytä tomaattimurskan tilalla paseerattua tomaattia, jota ei siis tarvitse haudutella. Kaksi Mutin purkkia sopiva määrä (yhteensä 780 g). Maku ei kuitenkaan tule olemaan aivan yhtä hyvä, joten suosittelen pysymään Polpassa.

Lasagnen voi tehdä myös ilman lihaa. Korvaa 400 gramman jauheliha nyhtökauralla (240 g) ja herkkusienillä (200 g). Nyhtökaurassa on valmiiksi prosentin suola, joten reseptin lisätyn suolan määrää kannattaa silloin vähentää puolella teelusikallisella (3 tl -> 2,5 tl). Rasvamäärää voi sen sijaan nostaa, jos haluaa päästä samoihin naudan jauhelihan kanssa. Siihen tarvitaan 55 g - käytä esimerkiksi 3 rkl öljyä + 1 rkl voita nyhtökauraan ja herkkusieniin. 

Jos ja kun haluat lasagneen enemmän ulkonäköä ja yrtin makua, käytä koko basilikanippu annosten viimeistelyyn. 210 g sipulia ja 140 g porkkanaa voi halutessaan vaihtaa 250 g sipuliin ja 100 g varsiselleriin. Molemmat hyviä, mutta suosittelen jälkimmäistä - selleri syventää ruuan makua.

Tähän loppuun vielä kaksi parannusta, jotka olen oivaltanut vasta myöhemmin - maitoa kannattaa laittaa koko litra 8 dl sijaan ja samalla nostaa sekä voin että jauhojen määrää (4 -> 5 rkl). Suosittelen jättämään mozzarellan juustoista pois ja käyttämään koko grana padanon (200 g). Näillä maku ja mehevyys ottaa askeleita eteenpäin.

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään