Punajuuripizza 11.9.2019

1 annosta 1,5 - 2 h

Raaka-aineet

ruispizzapohja:
4 dl vehnäjauho
2 dl ruisjauho
2 tl kuivahiivaa
n.2 dl vettä
n.1 rkl hyvä kotimainen rypsiöljy
kastike:
1 tlk ranskan kermaa (200g)
mausta: sitruunasuola, mustapippuri
päälliset:
2-4 dl juustoraastetta makusi mukaan
1-2 kpl keitettyjä, viipaloituja punajuuria
sipuliviipaleita
parsakaaliviipaleita (ohuita, kypsentämättömiä)
sinihomejuustoa (feta/vuohenjuusto/valkohome/tms)
(mustamakkaraviipaleita, testattiin...)
rucolaa/vesikrassia/vuonankaalia
lakritsipunajuurikastiketta (linkki reseptiin alhaalla)

Jaa resepti

Ohje

Mikäli omistat monitoimikoneen, suosittelen sen käyttöä pitsapohjan kanssa. Käsin onnistuu myös hyvin mutta kone tekee tehokkaasti työn. Huom- pohjan aineista tulee kaksi isoa pitsaa, täytteet ovat laitettu yhden pitsan mukaisesti! 

Sekoita jauhot ja kuivahiiva monitoimikoneessa ison terän kanssa, lisää vettä pikku hiljaa noin kaksi desiä kunnes massasta tulee tiivis pallo, lisää öljy. Tee mieluummin hieman tahmea pohja kuin että on liikaa jauhoja. Laita pohja kohoamaan vaikkapa mikroon tai liinan alle. Käytin kylmää vettä koska samalla kun taikinani kohosi, keitin punajuuria eli kohotusaika oli tunti-puolitoista, kelloa en katsonut mutta ei ainakaan alta tunnin kohotus ollut.

Kun pohja kohoaa, keitä punajuuret, tai käytä valmiita kypsiä, vakumoituja maustamattomia punajuuria. Tässä vaiheessa voit myös miettiä mitä tahdot laittaa päälle ja haluatko lisätä lakritsipunajuurikastiketta, itse kipaisin kaupasta hakemaan sinihomejuustoa pohjan kohotessa ja punajuurien kiehuessa kattilassa.

Pese, kuori, pilko kaikki aineet mitä pitsaan laitat. Sekoita ranskankerma ja mausteet- voit lisätä tähän mitä makuja haluat, itse pysyin aika perinteisissä, sitruunasormisuolaa kun löytyi laitoin sitä. Laita uuni kuumenemaan vähintään 250C. 

Ota pohjat kohoamasta, taikinasta riittää kahteen isoon pitsaan, meillä toiseen tuli tämä punajuuripitsa, toiseen laitoin ns tavalliset maut. Tein aika ohuet pohjat ja ranskankerman määrä oli aika ronski mutta mielestäni silti sopiva. Tee oman järkesi ja makusi mukaan tämäkin, ranskankermaa voit jatkaa lähes millä vaan hapanmaitotuotteella (maitorahka, kermaviili, smetana, tuorejuusto....ei juoksevia kuitenkaan). Tai voit laittaa nuukemmin kahteen pitsaan tuota seosta ja sen sijaan levittää reippaammin juustoa. Makuhommia! 

Kaulitse pitsat muotoon, levitä kastike, juustoraaste (omassani mozzarella-ja cheddar) ja loput ainekset mielesi ja makusi mukaan. Me testasimme mörkömakkaran eli mustamakkaran tässä pienellä osuudella. Ei mennyt jatkoon,heh...

Paista 250 10-15 tai kunnes pohja on kypsä ja päällinen hyvän näköinen.

Viimeistele pizza valitsemallasi vihersalaatilla/yrtillä ja lurauta päälle lakrisipunajuurikastiketta...

 

Tähän reseptiin linkitetyt reseptit

  • 4 3 Pizzat Salsa & Bianco
  • 2 6 Punajuuripiirakka 31.1.2019
  • 1 1 My Pizza -pitsa ilman kastiketta
  • 0 0 Lakritsipunajuurikastike 5.9.2019

Samankaltaisia reseptejä

  • 8 6 Hevosen ulkofilettä "Smack the pony" ;)
  • 6 8 Kylmäsavulohiherkku mädillä 29.12.2017
  • 31 5 KaakaoRullat
  • 0 1 Juustoja ja pennepastaa
  • 30 9 "Oodi punajuurelle" 6.9.2019
  • 1 1 CANAPE 35. "sunday roast"

Kommentit

Taskuvenus
Eilen nostin loput punajuuret maasta ja en tahtonutkaan säilöä kaikkia. Ensin piti tehdä piirakka mutta siitä vääntyikin sitten erään piirakkareseptini inspiroimana pizza. Erilainen eikä varmasti kaikkien makuun mutta kaikkea pitää kokeilla! (Paitsi tämän kokeilun inspiroimaa ajatusta tehdä mustamakkarapizza, pohja jonka päälle bechamelkastike, siihen mustat ja lopuksi viimeistely puolukoilla, yllytän jotain hullua testaamaan tätä?!)

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään