Aroniapuuro

30 - 60 min

Raaka-aineet

1 l Aronia marjoja
2 l Vettä
2,5 dl Mannaryynejä
1 dl Sokeria
1 tl Suolaa
1 rkl Vaniliinisokeria
1 rkl Kasviöljyä
Nautitaan maidon kanssa

Jaa resepti

Ohje

Keitä puhdistettuja Aroniamarjoja niin kauan vedessä, kunnes kuoret ovat suurin piirtein halkeilleet. Kattila saa olla korkealaitainen, jotta roiskeilta välttyy - seuraavaksi vatkaa marjat rikki vatkaimella. Siivilöi marjamehu eri astiaan, painele esimerkiksi ruokalusikalla marjat massaksi, jotta osa hedelmälihasta menee siivilän läpi puuroa varten.

Mittaa kuiva-aineet kuppiin ja sekoita ne. Kaada marjamehu takaisin kattilaan ja kuumenna kiehumispisteeseen, sekoita sitten vatkaimen avulla kuiva-aineet mukaan, sekä hieman kasviöljyä (esimerkiksi oliiviöljyä) mukaan. Öljyn tarkoitus on antaa puurolle kiiltävä pinta vaahtoisen sijaan.

Kuumenna seos jälleen kiehuvaksi, sekoita pohjaa myöden pari kertaa, jätä vartiksi muhimaan ilman lämmitystä, jotta mannaryyni ehtii imeä veden.

Laske tiskialtaaseen kylmää vettä ja aseta kattila veteen kylmenemään. Kun puuro on viilentynyt alle 50-asteiseksi, sekoita puuroa altaassa olevassa kattilassa voimakkaasti ja pitkään vatkaimella, kunnes väri muuttuu purppuranpunaisesta hieman vaaleammaksi - ilmakuplat tuovat kuohkeutta ja miedontavat makua. Puuron sakeus lämpimänä olisi oltava sellainen, että se vielä valuu vatkaimista; kylmänä se tulee olemaan sakeampaa. Lisää vettä tai mannaa tarpeen mukaan.

Puuro on parhaimmillaan lämpimänä, mutta loput voi laittaa kannelliseen kulhoon ja  nauttia jääkaappikylmänä maidon kanssa vaikka aamupalana. Tästä tulee noin kahdeksan annosta.

Osan mannasta voi korvata esimerkiksi ruis- tai  ohrajauholla, ruisrouheella (silloin vettä hieman vähemmän) tai kauraryyneillä. Puuron koostumus ja maku hieman muuttuu aineksien mukaisesti. Olen kokeillut käyttää puolet myös tattarirouhetta, mutta maku meni hieman heinämäiseksi.  

Tähän reseptiin linkitetyt reseptit

  • 2 2 Marja-Aronia vispipuuro

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

Rannanpoika
Vinkki: tämä puuro sopii hyvin ummetuksesta kärsiville ja on terveellistä.

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään