25 038
25 038

Maukkaat sämpylät

20 annosta 1 - 1,5 h

Raaka-aineet

4 dl vettä tai maitoa
500 g jauhoja
50 g hiivaa
5 rkl rypsiöljyä
1 tl suolaa
2 dl kaura-, ruis-, ohra- tai neljänviljan hiutaleita
1 rkl vehnä- tai kauraleseitä
2 rkl siirappia tai 1 tl sokeria, voi jättää myös pois
2 kpl kananmunia

Jaa resepti

Ohje

 

1. Erota yhden kananmunan keltuainen sämpylöiden voitelua varten kahvikuppiin ja lisää hieman maitoa ja sekoita. Sämpylät voi voidella myös vedellä tai ripotella niiden päälle hieman jauhoja. Kokeile, millaisesta lopputuloksesta pidät eniten.

 2. Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen tai maitoon. 

Lisää sekaan suola, siirappi, leseet ja kaurahiutaleet, kananmunan valkuainen ja yksi kokonainen kananmuna ja valitsemasi mauste. 

 3.  Vispaa taikinaa ensin vispilällä ja lisää samalla hieman jauhoja, jotta taikina saa ilmaa. Lisää jauhoja tarpeen mukaan ja vaivaa taikinasta löysähkö taikina. Taikina on valmis, kun se irtoaa hieman käsistä ja kulhon reunoista. Voit lisätä siinä vaiheessa rypsiöljyä ja ripottele 2 - 3 rkl jauhoja kulhon pohjalle ja reunoille sekä taikinan päälle. Peitä leivinliinalla. Anna kohota noin 15 minuuttia noin kaksinkertaiseksi.

 4. Kaada kohonnut taikina jauhotetulle leivonta-alustalle. Muokkaa taikinaa mahdollisimman vähän tässä vaiheessa. Leivo sämpylätaikinasta pitkä pötkö ja jaa se noin 20 suunnilleen samankokoiseen palaan. Pyöräytä palat joko pyöreiksi sämpylöiksi tai pitkulaisiksi. Voit myös leikata palat ja nostaa ne sellaisenaan leivinpaperin päälle pellille ilman muotoilua.  Anna kohota noin 15 minuuttia leivinliinan alla. 

4. Laita uuni lämpenemään noin 225 asteeseen. 

5. Voitele sämpylät kananmunamaitoseoksella. Paista sämpylöitä noin 15 - 20 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin kullankeltaisia. 

6. Sämpylöistä tulee pehmeitä, jos annat niiden jäähtyä leivinliinan alla. Rapean pinnan saat, kun annat sämpylöiden jäähtyä peittämättä. 

7. Tarjoa lämpimänä levitteen ja esim. juustoviipaleen kanssa. Yli jääneet sämpylät voi pakastaa myöhempää käyttöä varten. 

 Muuntele sämpylöiden makua eri mausteilla esim. pellavansiemenrouheella tai aniksella. Voit korvata osan jauhoista puuronjämillä, talkkunajauhoilla, ripauksella ruis- tai ohrajauhoja. Sämpylätaikinan voi tehdä myös yleiskoneella. 

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

sunnyday
Sämpylät ovat herkullisimpia lämpiminä. Tätä perusreseptiä voi muunnella. Puuroa voi laittaa sekaan 1 - 2 dl ja silloin tarvitset taikinaan vähemmän jauhoja. Ja nyt herkuttelemaan tuoreilla sämpylöillä. Mikäli jääkaappiisi sopii, voit tehdä sämpylät valmiiksi illalla ja laittaa ne kohoamaan jääkaappiin yöksi. Paista aamulla hitaasti kohonneet sämpylät ja saat tuoreita herkullisia sämpylöitä aamiaiseksi.

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään