Sadonkorjuu Pataleipä

3 - 6 h

Raaka-aineet

3 dl kuumaa vettä
2 dl vehnäjauhoja
2 dl Alku sadonkorjuupuuroa
2,5 dl hiivaleipäjauhoja
1/2 tl kuivahiivaa
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa
Alku Sadonkorjuupuuron ainesosat:
Täysjyväkaurahiutale, täysjyväohrahiutale, täysjyväruishiutale, aurinkgonkukansiemen (5%), pellavansiemen (4%), kurpitsansiemen (3%).
Leivän ohje sisältää, 80 grammaa sadonkorjuupuuroa, 155 grammaa hiivaleipäjauhoja ja 130 grammaa vehnäjauhoja.

Jaa resepti

Ohje

Nopeuttaaksesi kohotusta, sekoita ainekset kuumaan veteen (itse laitan niin kuumaa kuin raanasta tulee).

 

1. Sekoita hiiva huolella kuumaan veteen, lisää sen jälkeen myös reilu teelusikallinen suolaa ja hunaja, sekä sekoita jälleen huolella (yritä tehdä tämä vaihe suht nopeasti, ettei hiiva joudu olemaan liian kauaa kuumassa vedessä).

2. Lisää nyt vehnäjauhot vähitellen ja koko ajan sekoittaen, mutta pyri tekemään se nopeasti (itse teen koko taikinan pelkällä kädellä koska se onnistuu nopeiten niin, mutta lusikalla tai lastalla tehtynä vältät sormissa olevan liisterin).

3. Kun vehnäjauhot on sekoitettu, kippaa mukaan Alku sadonkorjuupuuro ja sekoita nopeasti. Tämän jälkeen lisää loput hiivaleipäjauhot ja sekoita, sekä puristele löysä seos nopeasti tasaiseksi (älä vaivaa turhaan, seos on valmis kun kaikki on tasaisesti sekaisin).

4. Kippaa taikina pallo kauttaaltaan öljyttyyn kulhoon ja peitä kulho suht tiiviisti (ei tarvitse olla täysin ilmatiivis). Tämän jälkeen anna taikinan kohota vedottomassa ja lämpimässä paikassa noin kolme tuntia.

5. Kun taikina on kohonnut, valuta se varovasti jauhotetulle alustalle ja pyörittele taikina leivän muotoon, mutta älä kuitenkaan vaivaa yhtään.

6. Siirrä nyt taikina takaisin kulhoon mihin on lisätty leivinpaperi ja jätä se kohoamaan vielä 40 minuutiksi.

7. Kun taikina on hetken kohonnut valmistele tässä välissä uuni ja pata kansineen, eli lämmitä tässä välissä uuni ja pata (tai kattila) kansineen 225 asteeseen.

8. Kun taikina on valmis, nosta se varovasti leivinpaperissa kuumaan pataan ja anna sen paistua kannen kanssa 30 minuuttia 225 asteessa. Tämän jälkeen ota kansi pois ja anna leivän olla vielä 20 minuuttia ilman kantta.

 

Tipsi: Jätä valmis leipä pöydälle ilman peittämistä ainakin tunniksi, niin pinnan rapeus säilyy.. 

Kuvien kuohkeampi leipä on tehty manitoba cream vehnäjauhoista. Muistaakseni vajaa 5dl manitoba cream ja 2dl sadonkorjuupuuroa..

 

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään