Rouheisemmat sämpylät

Raaka-aineet

2,5 dl vettä
n. 0,5 pss kuivahiivaa
n. 1 rkl hunajaa (tai siirappia, tavan sokeria)
n. 1 tl suolaa
3 dl grahamtäysjyväjauhoja (esim. Myllyn Paras)
n. 1 dl kaurahiutaleita
n. 1-3 rkl paahdettua pellavarouhetta (vaihtoehtoisesti jotain siemeniä yms)
n. 3 rkl ruokaöljyä
vehnäjauhoja

Jaa resepti

Ohje

Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi (42 astetta). Sekoita kuivahiiva grahamjauhojen joukkoon. Lisää veteen suola ja hunaja ja kaada grahamjauhot joukkoon erissä hyvin sekoittaen. Saa ihan kunnolla sheikata, ei se pahaksi ole! Lisää kaurahiutaleet ja pellavarouhe (tai siemenet, miksei leseitä) ja sekoita. Alusta taikina loppuun tavan vehnäjauhoilla, lisää välissä myös ruokaöljy. En mitannut vehnäjauhoja, mutta kaiketi ois hyvä varata ainakin reilu puoli litraa. Tosi vaikea arvioida kun huljutti vaan pussista sitä mukaa kun tartti. Laita kohoamaan vedottomaan paikkaan puoleksi tunniksi. Itse lykkään aina mikroon - en tietenkään laita päälle!! Suljetun oven takana taikinan oma lämpö ja täysi vedottomuus kohottaa taikinan muhkeaksi.

Kaada pöydälle/leivonta-alustalle jauhoja ja alusta pikaisesti ilma pois taikinasta. Pyörittele haluamasi kokoisiksi sämpylöiksi, muotoile vaikka solmuiksi yms. Lado leivinpaperoidulle pellille ja anna kohota liinan alla vielä noin vartin. Voitele kananmunalla/maidolla/vedellä, ripottele pintaan halutessasi vielä kaurahiutaleita tai muuta kivaa, paista n. 225 asteessa kunnes saaneet väriä ja pohjasta koputtaessa kuuluu kumea ääni (n. 10-15 min).

Samankaltaisia reseptejä

  • 0 0 Litistetyt sämpylät
  • 11 2 Sämpylät
  • 0 0 Tummat sämpylät (gluteeniton)
  • 3 0 Terveelliset sämpylät
  • 2 7 Punapilkkuiset sämpylät
  • 4 4 Kaura-chia sämpylät

Kommentit

peltipurkki
Vähän soveltaen lähdin liikkeelle, pien ohjenuora grahamjauhopussin kyljestä. Lopputuloksena (ainakin tällä kertaa, liekö vain hyvää onnea? :D) maukkaat ja vähän rouheisemmat sämpylät, herkullinen vaihtoehto pelkälle vehnäjauhohötölle. Käytä haluamiasi hiutaleita/leseitä/siemeniä sun muita, sekoita taikinaan vaikka nokkosta!

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään