Taikapulla

Raaka-aineet

½ l maitoa (vettä ja maitojauhetta) tai kauramaitoa
2 dl sokeria
50 g tuorehiivaa (kuivahiivaa 22 g)
1 tl suolaa
2 tl kardemummaa (tai enemmän)
200 g voita (sulana n. 2 dl)
13-15 dl vehnäjauhoja (tai gluteenittomia jauhoja)
voitelu:
1 kpl muna (tai 1 dl maitoa tai kahvia)

Jaa resepti

Ohje

1. Käytä tuorehiivan kanssa kädenlämpöistä nestettä. Kuivahiivan kanssa käytä n. 40 asteista nestettä ja sekoita kuivahiiva esim. 1 dl jauhoja ennen lisäämistä nesteeseen.

2. Murenna tuorehiiva maitoon ja sekoita. Lisää sokeri, suola ja kardemumma. Sekoita. Voit antaa seistä hetken, että hiiva alkaa toimia.

3. Lisää jauhot koko ajan vaivaten vähitellen. Kun taikina on kiinteää ja alkaa irrota kädestä, lisää voisula tai huoneenlämpöinen voi tai margariini. Vaivaa voi taikinaan.

4. Kohota kaksinkertaiseksi. Taikina on kohonnut tarpeeksi, kun sormella kevyesti painettu kuoppa ponnahtaa ylös. Kumoa kulho ja puristele ilma taikinasta ja vaivaa koko massaa hetki. Huomaa, jos laitoit alustusvaiheessa tarpeeksi jauhoja - mutta ei liikaa - ei tarvitse lisätä jauhoja pöydälle.

5. Voit muotoilla taikinasta pikkupullia, korvapuusteja tai pitkoja.

Korvapuustit: Kauli taikinasta ohuehko levy. Levitä ohuelti päälle voita, kanelia ja sokeria. Kanelin voi vaihtaa esim. vanilliinisokeriin. Kierrä levy rullalle ja leikkaa rullasta siivuja joko vinoon tai suoraan. Voit laittaa siivun uunipellille joko sivu alaspäin ja paina keskeltä alas tai leikkauspinta alaspäin kiekoksi. 1 pellillinen on 16-20 korvapusutia.

Pitko: Leikkaa taikinasta 2-4 palaa ja muotoile ne pitkiksi noin peukalonpaksuisiksi tikuiksi. Asettele tikut vierekkäin ja letitä ne. (2 tikkua - laita ristiin ja letitä nelilettisesti).

Pikkupulla: ota noin kananmunan kokoinen pala taikinaa ja pyöritä se palloksi. Kohota. Paina keskelle kuoppa, johon voit laittaa voita ja sokeria, jolloin saat voisilmäpullia.

6. Kohota pullat leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä ja voitele. Voit lisätä päälle raesokeria ja mantelilastuja. Paista uunin keskiosassa.

Pitkot: 200 astetta Celsiusta noin 20 min.

Pikkupullat, korvapuustit: 225 astetta Celsiusta noin 15 min.

Pullat kohoavat uunissa ja ruskistuvat kullanruskeiksi. Jos olet epävarma kypsyydestä, nost pullaa ja napauta pohjaa. Jos kuuluu ontto ääni, pulla on kypsä.

Pullataikinaa voi käyttää myös marjapiirakoihin ja melkein mihin vain. Taikinaa voi paremman puutteessa käyttää myös munkkeihin.

Taikinaan voi käyttää hyla tai laktoositonta maitoa tai muuta maidon korviketta ja jauhot voi korvata gluteenittomilla jauhoilla. Ja jos jättää voitelusta munan pois saa munattoman pullan. Maidolla tai kahvilla voitelu antaa yhtä kauniin kiillon.

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

sinilintu
Sain tämän ohjeen siskoltani, joka sai sen tarhasta. Sen voi tehdä laktoosittomasti, kananmunattomasti ja gluteenittomasti. Jos alustaa taikinan niin että se irtoaa kädestä ei välttämättä tarvitse jauhottaa leivontapöytää. Lapset tykkäävät askarrella taikinasta omia pulliaan. Lisäksi rasvaa ja sokeria voi käyttää vähemmän tai sokerin voi vaihtaa hedelmäsokeriksi, jolloin sitä käytetään vähemmän.

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään