Kurkkuporoleivonnainen / kurkkulohileivonnainen

6 annosta 3 - 6 h

Raaka-aineet

pohja:
50 g sulatettua voita
n.50 g vaaleaa leipää
n.25-50 g suolakeksejä
n.25-50 g pähkinöitä/siemeniä maun mukaan
1 tl unikonsiemeniä
täyte:
1 pala kurkkua, raasteena n.1,5-2 dl
200 g kermaviiliä/jogurttia
n.100 g tuorejuustoa/mascapone
1 rkl tilliä
1-2 tl minttua/välimeren mausteseosta
1-2 tl suolaa
1 ripsaus pippureita maun mukaan myllystä
1 tl karhunlaukkaa/valkosipulia hienonnettuna
2,5 tl liivatejauhetta+ 2,5 rkl vettä tai 5 liivatelehteä
0,5 kpl sitruunan kuoriraaste
1 luraus juoksevaa hunajaa
koristeluun:
1 pala kurkkua
n.100 g poron kylmäsavupaistisiivuja
n.1 siivu per pala kylmäsavulohta

Jaa resepti

Ohje

Jauha leipä, suolakeksit ja pähkinät monitoimikoneessa muruiksi. Sekoita voisulaan ja unikonsiemeniin ja taputtele leivinpaperoidulle suorakaiteen muotoiseen leipävuokaan. Voit maustaa ja valita pähkinät/siemenet/suolakeksit makusi mukaan, omassani oli minikokoisia juustosuolakeksejä ja hassel-sekä saksanpähkinää. Siemeniä ei tarvitse jauhaa. Nosta jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Pese kurkku ja raasta karkeaksi raasteeksi, laita siivilään ja puristele nestettä pois, jätä valumaan kunnes sekoitat täytteeseen. Vatkaa kermaviili ja tuorejuusto keskenään, mausta ne makusi mukaan. Lisää lopuksi valutetut kurkut ja sitruunankuoriraaste.

Laita liivatejauhe turpoamaan veteen, kun on turvonnut käytä se nopeasti mikrossa (itselläni oli 30 sek) tai vesihauteessa ja sekoita hyvin. Kun hieman jäähtynyt sekoita ohuena nauhana täytteen joukkoon.

Kaada täyte pohjan päälle ja anna jähmettyä vähintään pari tuntia tai mieluusti seuraavaan päivään, omani oli n.4h kaapissa ja se riitti jähmettymiseen.

Koristele kakku kurkkuviipaleilla ja porolla visiosi mukaisesti. Poron sijaan voit käyttää mitä hyvänsä muuta lihaa, kalaa, broileria, kalkkunaa.... Piti omaani laittaa poroa myös täytteeseen mutta eihän sitä kaikkea selvin päin muista ;) Koristelussa kannattaa ottaa huomioon miten laitat tarjolle; leikkaatko pieniksi suupaloiksi, siivuiksi vai jätätkö syöjien ongelmaksi leikkaamisen. Siitä myös riippuu monelleko kakkua riittää, ainakin kuudelle hengelle tästä saa kivasti pienet purtavat.

Resepti on omalla visiolla muunneltu toukokuun 2015 Maku-lehdestä. 

Muoks- valmistettu 50 hlö rippijuhliin tämä versio kylmäsavulohella josta kuvakin. Tein myös muualle gluteenittomana jolloin korvasin leivän ja suolakeksit pähkinäsiemenrouheella, muutoin samalla tavalla.

 

Samankaltaisia reseptejä

  • 19 8 Ananas / Avokado / Raejuusto
  • 0 0 Kebabaa kotikutoisesti
  • 9 7 Kyssäkaali-meloni-kurkkusalaatti 28.6.2018
  • 0 0 Minttu- / kurkkuraita
  • 3 1 Paj / Kasvispasteijat
  • 12 7 RullaSyltty / Mausterulla

Kommentit

Taskuvenus
Mukavan raikas ja eri suutuntumia tarjoava leivonnainen joka on helppo muokata eri ruokavalioille sopivaksi. Onhan wanhan ajan kurkkuleivät hyviä mutta niin oli tämäkin ;P

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään