Menninkäisen Sima

yli 24 h

Raaka-aineet

16 l vettä
1 kg fariinisokeria
1 kg taloussokeria
2 kpl sitruunaa
2 kpl appelsiinia
10-20 kpl kokonaisia kuivattuja neilikoita
1 tl hiivaa
Pullotukseen:
1 pkt rusinoita
1-2 dl hunajaa
TAI hunajan sijaan:
1-2 dl taloussokeria

Jaa resepti

Ohje

Synkän metsän siimeksessä;

keväisen korven sulaessa;

käy menninkäisen kolossa;

juhlajuoma suuressa astiassa.

 

Sima on helppo ja halpa ja erinomaisen makuinen juoma. Jotkut tykkäävät tummemmasta, toiset vaaleammasta simasta. Tässä neuvotaan välimallin resepti, mutta jos haluat tummempaa tai vaaleampaa juomaa, lisää tai vähennä fariinisokerin määrää suhteessa taloussokeriin. Esimerkiksi 750g fariinisokeria ja 250g taloussokeria tuottaa jo huomattavasti tummemman siman.

Tämä resepti on tarkoitettu tehtäväksi isossa (25l) käymistynnyrissä. Resepti on kuitenkin hyvin skaalautuva: esim. jos haluat tehdä simaa suuressa kattilassa, jaa kaikki raaka-aineet neljällä.

Valmistelut:

Tarvitset seuraavat välineet:

  1. 1 pieni ja 1 iso kattila
  2. Käymisastia
  3. 2 Vispilää
  4. Mitat (ainakin dl ja tl)
  5. Kuorimaveitsi
  6. Leikkuuveitsi

Kiehauta pienessä kattilassa 1 litra vettä. Ota kattila pois levyltä, ja sekoita huolellisesti veden joukkoon 1dl fariinisokeria ja 1dl taloussokeria. Odota, kunnes vesi on jäähtynyt hieman yli kädenlämpöiseksi (n.41 C). Voit halutessasi lisätä kattilaan kylmää vettä. Kun lämpötila on oikea, murenna ja sekoita tuorehiiva kattilaan. Tällä toimenpiteellä varmistetaan, että hiiva herää ja käymisprosessi käynnistyy. Anna hiivan olla kattilassa ainakin 30min.

Täytä iso kattila vedellä (4-5l) ja laita se kiehumaan.

Kuori sitruunat ja appelsiinit kuorimaveitsellä, älä heitä kuoria roskiin. Poista hedelmistä valkoinen kuoren ja hedelmälihan välinen aines. Viipaloi kokonaiset hedelmät poikkisuunnassa ohuiksi (1cm) pyöreiksi viipaleiksi.

Kun ison kattilan vesi kiehuu, ota se pois levyltä ja sekoita loput fariini- ja taloussokerit huolellisesti veteen.

Siman paneminen

Kaada kuuma vesi isosta kattilasta käymisastiaan. Lisää käymisastiaan vettä, kunnes siinä on kaikkiaan n. 15 litraa. Tarkkaile samalla veden lämpötilaa: älä missään nimessä käytä liian kylmää vettä! Veden lämpötilan pitäisi lopulta suunnilleen kädenlämpöistä. Sekoita ahkerasti. Kaada vielä pienen kattilan sisältö käymisastiaan ja sekoita uudelleen.

Lisää lopuksi viipaloidut sitrushedelmät ja niiden kuoret. Mausta kokonaisilla neilikoilla. 

Laita käymisastiaan kansi päälle ja vesilukko paikoilleen. Pidä käymisastia varjoisassa, mutta lämpimässä paikassa n. 1 vuorokausi. Kuuntele, miten käyminen sujuu: jos porinaa ei rupea muutamassa tunnissa kuulumaan, anna käydä vielä toinenkin vuorokausi.

Pullotus

Tarvitset seuraavat välineet:

  1. 10 x 1,5l muovipulloa
  2. lapon tai ison suppilon ja siivilän

Varaa pullotukseen esim. tyhjiä ja pestyjä puolentoista litran muovipulloja. Tähän reseptiin tarvitset siis 10 puolentoista litran pulloa; pieni osa satsista menee hukkaan sakan ym. johdosta.

Laita jokaisen pullon pohjalle n. 10 rusinaa ja 1-2 tl hunajaa tai taloussokeria. Täytä pullot lapon tai suppilon avulla. Laita pullot melko lämpimään ja varjoisaan paikkaan, ja anna olla n. 1 vrk. Sima on valmista, kun suurin osa rusinoista nousee pullon yläosaan. Avaa pullojen korkit yksitellen varovasti ylimääräisen hiilidioksidin poistamiseksi. Sulje korkit ja siirrä pullot kylmään säilytykseen.

Nauti.

 

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään