Koskenlaskijan nakkikastike

Raaka-aineet

420 g HK aitonakki (varmasti muutkin käy)
250 g Koskenlaskija maustamaton ruoka (=1purkki)
1,5 dl vahva lihaliemi (puolikas kuutio/dl)
50 g Creme Bonjour mustapippuri&tilli tuorejuusto(puolikas purkki)
1-2 kpl Punasipuli tai tavallinen
1-2 rkl Vehnäjauho
1-2 rkl ketsuppi tai tomaattipyree
1 rkl sinappikurkkusalaatti
10 g voita (sopiva nokare)

Jaa resepti

Ohje

Aluksi on sanottava että tämä ohje on itse tehty sovellus Valion tekemästä reseptistä eli sinne isot kiitokset ideasta.

Jos tykkäät kuoriperunoista kastikkeen kanssa niin vesi on syytä laittaa liedelle kuumenemaan aivan aluksi niin on perunat kypsiä kastikkeen kanssa.

Aloita valmisteluilla eli varaa kaikki raaka-aineet saataville lieden läheisyyteen niin ei unohdu mikään joukosta. Lisäksi paistinpannu ja vähintään litran vetoinen kattila sekä lautanen leikatuille raaka-aineille. Pari kapustaa hämmentämiseen (yhdelläkin pärjää) ja tietysti terävä veitsi sipulin ja nakkien pilkontaan. 

Kuori ja pilko sipuli(t) sopivaan "karkeuteen". Itse teen aika "hienoa" silppua jolloin kuullottaminen on nopeampaa. Pilko nakit sopiviksi.

Tee ensin kastikepohja: laita Koskenlaskija maustamaton ruoka kattilaan yhdessä Creme Bonjourin (tässä käy melkein mikä vaan maustettu tuorejuusto oman mieltymyksen mukaan) kanssa. Kaada päälle lihaliemi ja kuumenna höyryäväksi, älä keitä. Laita reilu ruokalusikallinen ketsuppia (sopiva "turautus") ja sinappikurkkusalaattia ja sekoita tasaiseksi. Tässä oma makutottumus on paras annostelija. Tässä vaiheessa kastikepohja on juoksevaa, älä keitä sitä kasaan.

Laita pannu kuumenemaan ja siihen nokare voita (tai öljyä luraus). Tämä ruoka ei valitettavasti onnistu jos pannulle ei laita yhtään rasvaa. Kun pannu on sopivan kuuma (voi kevyen ruskeaa), kaada pannulle pilkotut nakit ja sipulit. Paista kunnes sipulit on kuullottuneet ja nakit saaneet väriä. Laita joukkoon pari ruokalusikallista vehnäjauhoja ja kääntele vielä hetki että jauhotkin saavat kevyesti väriä. Kaada kattilaan kastikepohjan joukkoon. Lorauta vielä kuumalle pannulle tilkka vettä että siihen tarttunut jauho liukenee ja kaada kattilaan (sama meininki kun Stroganoffia tehdessä jos joku on tehnyt). 

Laita kastike takaisin liedelle ja sekoita kunnes se kiehahtaa ja sakenee. Jos jää luiruksi niin varovasti pinnalle ripotellen ja sekoitellen vehnäjauhoja saa lisää sakeutta. Jauhojen kanssa on varottava ettei tule paakkuja, ne on inhottavia syödessä. Voi tehdä myös nestesuuruksen pieneen lihaliemitilkkaan. Jokainen tekee oman  mieltymyksen mukaan.

Sitten eikun sopivan lisäkkeen kanssa syömään. Perunat tai muusi sekä pastat käy kyytipojaksi. Karppaajat voi tietenkin syödä jonkun vähähiilarisen kanssa ja korvata vehnäjauhon jollain muulla suuruksella?

Tämä piti laittaa talteen ihan sen vuoksi että oli niin hyvää omasta mielestä :)

Samankaltaisia reseptejä

  • 16 8 Koskenlaskijan makaronilaatikko
  • 0 0 Tuhti kermainen nakkikastike / makkarakastike
  • 2 0 Koskenlaskijan makaronilaatikko
  • 6 2 Herkullinen nakkikastike
  • 1 1 Pinkki nakkikastike
  • 3 1 Koskenlaskijan uuniperuna

Kommentit

TriOutolempi
Valion alkuperäistä helpon nakkikastikkeen reseptiä soveltaen vähän stroganoff-kastikkeen tekotapaa käyttäen kokeiltu ja hyväksi todettu.

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään