7 972
7 972

Hapankermaleipä (G)

15 annosta 2 - 3 h

Raaka-aineet

200 g hapankermaa
4 dl vettä
25 g hiivaa
4 rkl tummaa siirappia
2 tl suolaa
2 tl psylliumia
1/3 dl sulatettua voita tai margariinia
3 dl tumma gluteenitonta jauhoseosta
2 dl tattarijauhoja
dl sokerijuurikashiutaleita
Leivän valeluun
siirappivettä

Jaa resepti

Ohje

"Tavallisen" version tästä leivästä saat kun jätät psylliumin pois ja korvaat tummat gluteenittomat jauhot ruisjauhoilla ja tattarijauhot täysjyvävehnäjauhoilla. Käytä ruisjauhoja reilu puoli desilitraa enemmän kuin yllä olevassa ohjeessa.

 

1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää siirappi ja psyllium. Anna seoksen turvota 5-10 minuuttia.

2. Lisää joukkoon kermaviili. Sekoita suola, jauhot ja sokerijuurikashiutaleet keskenään ja alusta ne pienin erin nesteen joukkoon. Alustuksen loppuvaiheessa kaada joukkoon rasva ja alusta loput jauhot mukaan. Vaivaa taikinaa vähintään viisi minuuttia. Taikina jää melko tarttuvaksi ja löysäksi. Anna kohota lämpimässä paikassa liinan alla vähintään 30 minuuttia, mielellään tunti tai ylikin riippuen siitä, kuinka happaman maun leipään haluat.

3. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kumoa taikina uunipellille kevyesti jauhotetun leivinpaperin päälle ja muotoile taikinasta pyöreä limppu. Sekoita kaksi osaa vettä ja yksi osa siirappia ja voitele leipä seoksella kauttaaltaan.

4. Leivän kokonaispaistoaika on noin 50 minuuttia uunista riippuen. Valele leipää siirappivedellä paiston aikana 1-2 kertaa. Noin viisi minuuttia ennen paiston loppua sirottele leivän päälle tummaa jauhoseosta, älä kuitenkaan heti valelun jälkeen että jauhot eivät "uppoa" siirappiveteen.

Samankaltaisia reseptejä

  • 13 9 Tuorejuustosarvet oikeasta voitakinasta (G)
  • 8 9 Hunajaisen pehmeät puurosämpylät (G)
  • 1 1 Suklaapiirakka (G)
  • 18 8 Sitruunaiset kierreleivokset (G)
  • 14 11 Skotlantilainen aamuleipä (G)
  • 8 5 Nopeat toffeeyllätyskakut mikrossa (G)

Kommentit

Maisie
Tällä reseptillä tulee miedosti hapan ja makea mutta silti mukavan pehmeä tummahko ja kuitupitoinen leipä, joka ei pölise gluteenitonta kuivuuttaan kuin Saharan aavikko.

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään