Kalkkunaa kahvilla ja chipotlella

4 annosta 1 - 1,5 h

Raaka-aineet

n.800 g kalkkunan filee, maustamaton
kahvi-chipotle-marinadi/kastike
n.1,5 dl vahvaa kahvia
1-2 tl chipotletahnaa *
n.1 tl korianterin siemeniä
n.2 rkl ruokosokeria
n.2 tl suolaa
2 kpl valkosipulin kynttä
n.4 kpl shalottisipulia
n.1 rkl öljyä
1 luraus Tajin-maustetta
kalkkunan pintaan ennen seosta:
1 kpl limen kuoriraaste
1 kpl oman maun mukaan sormisuolaa ja mustapippuria
1 kpl oman maun muk. korianteria

Jaa resepti

Ohje

Ota kalkkuna hyvissä ajoin huoneenlämpöön, huuhtele ja kuivaa hyvin. Hiero pintaan suolaa, pippuria, hyvin pestyn ja kuivatun limetin kuoriraaste ja halutessasi tuoretta korianteria.

Valmista kahvi-chipotleseos: kuori valkosipulit ja murskaa ne veitsen lappeella, halutessasi vahvemman valkosipulin maun voit hienontaa ne pienemmäksi. Kuori ja viipaloi shalotit. Kuumenna öljy pannulla, lisää korianterinsiemenet ja sipulit joukkoon, lisää loput aineet hyvin sekoittaen, maistele ja lisää tarvittaessa makuja- tarkoitus on saada hyvä savuinen kahvin, chilin ja korianterin yhdistelmä.

Kääntele kalkkunaa kahviseoksessa ja anna maustua siinä ennen uuniin laittoa. 

Työnnä lämpömittari kalkkunan paksuimpaan kohtaan ja laita +175 asteiseen uuniin. Omaan lämpömittariin asetin +68 jolloin otin kalkkunan pois ja laitoin folion alle vetäytymään, +74 näytti mittari kun aloin leikkaamaan ja kalkkuna oli juuri sopivan mehukasta. Päälle puristin limetin jonka kuoriraasteen olin käyttänyt maustamiseen. Lisukkeena tällä kertaa uuniperunaviipaleita, kukkakaalipyreetä ja porkkanaa -ei kaikkein paras mahdollinen lisuke, riisi olisi toiminut paremmin, tuoresalsa voisi olla myöskin kiva raikastus vaikkapa mangosalsa tms.

*Käytin muutamia erikoisempia mausteseoksia/tahnoja joista tässä hieman tarkennusta: chipotletahna on Poppamieheltä, sen voi korvata haluamansa makuisella chilitahnalla mutta chipotle on siitä hyvä että siinä tulee mukana savun maku, chipotle on siis savustettu chili. Lisäksi käytin myös Tajin- nimistä mausteseosta nestemäisenä jossa on suolaa, limettiä ja chiliä. Voi korvata lisäämällä limen mehua ja kuivattua chiliä, suolan määrän jokainen miettii ja maistaa makunsa mukaan muutenkin. Myös korianteritahnaa käytin, tahdoin saada korianterin maun esiin muiden vahvojen makujen alta. 

Tähän reseptiin linkitetyt reseptit

Samankaltaisia reseptejä

  • 0 0 Kalkkunaa limellä
  • 3 2 Kalkkunaa kasviksilla
  • 4 1 Banaani kahvilla
  • 1 2 Juustosämpylät kahvilla
  • 7 11 Kalkkunaa cupolitana
  • 0 0 Kalkkunaa hedelmäisen kastikkeen kera

Kommentit

Taskuvenus
Ensi kerralla pitää tehdä tuo kahvimarinaadi/kastike tuplana koska se oli niin hyvää että lähes taisteluksi meni kumpi kaapii kupin loput siitä :) Vaihtoehtona oli että kastike ei olisi toiminut ollenkaan eli hyvä näin.

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään