15 123
15 123

Keitinlihapiirakka a vot

1 - 1,5 h

Raaka-aineet

n ½ L vettä
50 g tuorehiivaa tai 2 pussia kuivahiivaa
n 2 tl suolaa
3 tl sokeria
50 g voita
vehnäjauhoja
puuroriisiä (valmista riisiä n 2 dl)
n400 g paistijauhelihaa
n 3-4 keitettyjä kanamunia
1 sipuli
mauste-. valkopippuria, suolaa
1 L öljyä keittämiseen

Jaa resepti

Ohje

Huuhtele riisit pikaisesti ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä melkein kypsäksi. Huuhtele keitetyt riisit irtonaiseksi. Ruskista jauheliha ja siinä samassa sipuli. Mausta suolalla ja pippureilla, pilko keitetyt kanamunat sekaan ja sekoita valuneet riisit myös joukkoon. Tarkista maku, saa olla aika maistuvaa. Voit laittaa jääkaappiin odottamaan.

Taikina tehdään sitten niin että lämmitetään vesi ja siihen lisätään suola, sokeri ja liotetaan hiiva. Voi saa olla huoneen lämpöistä tai sulatettua. Ala vähitellen lisämään jauhoja ja siinä välillä lisäät aina voita. Tee taikinasta ilmava ja ei missään nimessä tiukkaa. Lopuksi pistät sitten vielä voita ja sekoitat sen hyvin taikinaan. Taikina saa jäädä käsiin tarttuvaksi. Kohota taikinaa hyvin. Katso kuva.

Ota sitten taikinasta osa ja kauli ohkaiseksi levyksi jauhoja apuna käyttäen koska taikina on löysä. Pistä reilu ruokalusikallinen täytettä keoksi ja peitä taikinalla. (katso taas kuvaa) ota vaikka muovikipolla puolikuun muotoisia ja jatka näin eteenpäin, katso että saumat ovat tiukasti kiinni. Anna kohota vielä ilman liinaa ja keitä sitten piirakat öljyssä kypsäksi. Nosta reikäkauhalla piirakat talouspaperilla vuorattuun vuokaan.

Ovat parhaimmillaan juuri kattilaesta otettuna.

Tämä ohje on tullut Viipurin leikkeleliikkeestä joskus v 1933-40 ja minulle äitini opetti tämän kädestäpitäen, sen takia määrät ovat noin määriä.

Äitini kertoi että taikina oli niin löysää  kun leivottiin niin sormet tuli läpi, mutta harjoitus teki mestarin. piiraat olivaat tunnettuja Viipurissa.

Mieheni aina sanoi että opettele tuo piirakan tekeminen ennen kun on liian myöhäistä. No opettelin mutta eihän niistä koskaan tule sen makuisia mitä äitini teki.

Piirakan sisään voit sipaista vähän voita ja laittaa kinkkuviipaleen sekä valkosipulilla maustettua majoneesiä, siitä tulee Atomi jos lisäät vielä keitettyä kanamunaa niin nimi muuttu Vetyksi.

 

 

Tähän reseptiin linkitetyt reseptit

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

naija
Piirakoiden kuori on ohut ja rapea, ihan oikeesti lihapiirakka eikä munkki! Kuvien väritaso on huono kun on otettu ulkona ja sisällä.

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään