Pelmenit

10 annosta yli 24 h

Raaka-aineet

Taikina:
vehnäjauhoja
1 kpl kananmuna
3 dl vettä
1/2 tl suolaa
Täyte
250 g naudanlihaa
500 g sianlihaa
3 sipulia
1 valkosipuli
valkopippuria, suolaa
n. 1 dl lihan keitinlientä

Jaa resepti

Ohje

 Jos haluat valmistaa pelmeneitä tällä reseptillä, tarvitset lihamyllyn. Lihamyllyn normaali hinta esim. netistä ostettuna on n. 30€.

                                       Taikina: 

Sekoita kananmuna, vesi ja suola. Lisää vehnäjauhoja, kunnes saat aikaan löysän taikinan (taikinan ei tarvitse irrota käsistä tai kulhosta). Laita taikina lihojen keiton ajaksi jääkaappiin. (Vinkki: taikina on helpompi kaulita ohueksi, jos pakastat ja sulatat sen ennen käyttöä. Välttämätöntä se ei ole.)

                                        Täyte: 

Keitä lihat kypsiksi (n.1 1/2 tuntia). Kuori vaahto keitinvedestä, kun sitä muodostuu. Lisää keitinveteen suolaa keittämisen loppuvaiheessa. Nosta kypsät lihat keitinvedestä ja paloittele ne lihamyllyyn sopiviksi (säästä lihan keitinvesi pelmenien keittoa varten).

Kuori sipulit ja lohko ne lihamyllyyn sopiviksi paloiksi. Kuori valkosipuli ja erottele kynnet . Laita lihamyllyyn tasaisesti vuorotellen sianlihaa, naudanlihaa, sipulia ja valkosipulia ja kerää myllystä ulos tuleva, tasainen massa kulhoon. Lisää täytemassaan suolaa, valkopippuria ja lihojen keitinlientä, kunnes saat helposti käsiteltävän massan. Sekoita. Suolan ja valkopippurin määrän saat kohdalleen maistelemalla.

                                  Pelmenien valmistus:

Levitä leivonta-alustalle, kaulimeen ja taikinan päälle runsaasti jauhoja, sillä löysä taikina tarttuu muuten helposti kiinni. Kauli taikina ohueksi. Jos taikina uhkaa olla liian löysää ja tarttuvaa, siihen voi huoletta lisätä jauhoja tässäkin vaiheessa.

Painele siitä irralleen pyöreitä taikinakiekkoja (esim. juomalasilla), ja nostele niiden keskelle n. 1tl täytettä. Taivuta taikinakiekot puoliympyrän mallisiksi lihanyyteiksi ja painele reunat sormin tiiviisti yhteen (muista jauhottaa sormet, niin taikina ei tartu niihin). Purista vielä puoliympyrän päädyt yhteen. 

Kuumena lihojen keitinvesi kiehuvaksi ja keitä pelmenit siinä n. 20 pelmenin erissä; kypsiä ovat kun nousevat pintaan. Nosta kypsät pelmenit esim. reikäkauhalla jäähtymään.

                                  Pelmenien tarjoilu

Tarjoile pelmenit oman maun mukaan laimennetun valkoviinietikan ja/tai smetanan kera.

                                      

Samankaltaisia reseptejä

  • 0 2 Pelmenit 19.8.07
  • 5 0 Pelmenit jauhelihatäytteellä
  • 6 6 Pelmenit suoraan Siperiasta
  • 0 0 Dumplingsit / Pelmenit / Nyytit
  • 4 4 Pelmenit lihatäytteellä
  • 14 9 Pelmenit , noin 50 kpl

Kommentit

Perinnekokki
Pelmeninyyttien tekeminen vie aikaa, ja on mukavaa jos tekijöitä on useampia. Oikea tekniikka nopeuttaa: levitä irroittelemasi taikinakiekot esim. lautaselle tai muulle alustalle, nosta pikkulusikalla sopiva annos täytettä taikinakiekolle. Tämän jälkeen voit taivuttaa kiekot puoliympyröiksi, ja yhdistää päät. Nyytti on valmis. -Jauhoja sormiin, niin eivät tartu taikinaan.

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään