Feta/ vuohenmaito juusto

Raaka-aineet

3-4 l Vuohenmaitoa
2-3 dl Maustamatonta jogurttia
n 1 rkl Juoksutinta

Jaa resepti

Ohje

Fetan teko aloitetaan kuumentamalla maito noin + 90 asteeseen, jonka jälkeen lämpötila lasketaan kylmävesihauteessa +35-40 asteen välille. Sitten maitoon laitetaan jugurtinsiemen hapatteeksi ja maidon annetaan hapantua tunnin ajan lämpimässä paikassa. Tunnin päästä maitoon laitetaan juoksutin (0,5 - 1 rkl) ja sekoitetaan huolellisesti. Sekoittamista jatketaan hiljalleen noin 10 minuutin ajan. Kun juustomassa on irronnut herasta, se kaadetaan harsokankaalla peitetyn siivilän läpi ja massa jätetään siivilään 12 tunniksi, sitä pidetään huoneenlämmössä. Tämän jälkeen massa kumotaan leikkuulaudalle ja paloitellaan. Juustonpalaset laitetaan tarjoilukulhoon merisuolan kanssa. Merisuolaa kannattaa ripotella juustokerrosten väliin niin että sitä on juustossa suhteellisen tasaisesti. 3-4 litrasta maitoa saatuun juustomassan paloihin tarvitaan merisuolaa noin 0,5 dl, enemmänkin voi laittaa jos siltä tuntuu. Halutessa juustoon Kun tämä vaihe on tehty, tarjoiluastia juustoineen ja suoloineen peitetään ilmatiiviillä kannella tai suojakelmulla ja laitetaan jääkaappiin kahdeksi päiväksi. Tämän kahden päivän aikana suola imee juustomassasta vielä heraa. Juustoa voi välillä sekoittaa. Kahden päivän päästä juustoon laitetaan kylmää vettä ja liiat suolat huuhdellaan juustosta pois. Kun feta on mieleisen makuista se voidaan säilöä öljyyn ja laittaa siihen yrttejä mausteeksi. 

 

Käytin hapatteena Tzatzikia, mikä näkyy kuvan massassa, eli kuhan on hapanta..

käytän mittarina sokerinsulatukseen tarkoitettua mittaria. 

 

 

Toinen ohje. Samat raaka-aineet:

Lämmitä maito kattilassa 35°C:een. Sekoita maidon joukoon juustonjuoksutin. Anna maidon olla lämpimässä paikassa kunnes se hyytyy. Tee veitsellä juustomassaan viiltoja ristiin rastiin ja kokoa se kylmällä vedellä kasteltuun juustokehään, johon olet ensin levittänyt kuumaan veteen kastellun sideharson. Lisää juustomassan joukkoon suola. Mitä enemmän suolaa lisäät sen kiinteämpää juustoa saat. Painele hera pois. Jätä juusto valumaan painon alle kylmään paikkaa 8-16 tunniksi. Purista välillä massaa kiinteämmäksi. Lisää suolaa. Mitä enemmän suolaa laitat sen kovempi juusto. Kun kaikki hera on juustosta valunut, juusto nostetaan kuivumaan 24 tunniksi. Sitten juusto peitetään suolaliemellä. Annetaan lillua liemellä peitettynä noin kuukauden ajan. Valmista syötäväksi. Fetajuusto säilyy yleensä hyvin suuren suolapitoisuutensa ansiosta.
Jos Fetajuusto maistuu liian suolaiselta, sen voi upottaa muutamaksi minuutiksi kylmään veteen tai maitoon ennen käyttöä.
Muinoin Kreikassa käytettiin juuston juoksuttimena viikunan oksien maitiaisnestettä, viinietikkaa tai eläinten juoksutusmahan sisältöä.

Samankaltaisia reseptejä

  • 4 0 Mascarpone-appelsiinitorttu
  • 0 0 Savumakrillitahna
  • 39 46 Leipäjuusto (itse tehty)
  • 1 0 Kotijuusto
  • 2 2 Jääjogurttia
  • 1 0 Libanonilainen jogurttidippi - Labneh

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään