4 202
4 202

Beshbarmak

4 annosta 2 - 3 h

Raaka-aineet

n. 1 kg luutonta kanaa tai takuumureaa naudan lihaa
2 kpl laakerinlehti
10 kpl maustepippuri
taikinaan:
2 kpl munaa
2 dl lihan tai kanan keitinlientä
1 tl suolaa
600 grammaa vehnäjauhoja
lisäksi:
5-6 kpl sipulia
aromisuolaa
pippuria myllystä
1 nippu persiljaa

Jaa resepti

Ohje

Lihan valmistus:

Aloita ottamalla esiin suuri, vähintään 5 litranen, kattila. Laita siihen liha tai kana, laakerinlehti ja maustepippurit. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin kaksi tuntia kannen alla. Keittämisen alussa poista pinnalle muodostuva vaahto, jotta liemestä tulee kirkas. Lisää tarvittaessa vettä, jotta lientä on runsaasti.

Taikinan valmistus (n. 40 min ennen lihan kypsymistä):

Sekoita kaikki taikinan aineet keskenään ja vaivaa taikinaan hetken. Keitinlientä taikinaa varten voi ottaa lihakattilasta, mutta muistathan lisätä vettä lihan keitinkattilaan. Peitä taikina kelmulla ja pistä se jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.

Leikkaa tällä välin sipuli suikalaeiksi. Pehmitä sipuli tilkassa öljyä kasarissa hetken aikaa ja lisää sitten kaksi desia lihan tai kanan keitinlientä ja hauduta sipuli noin 15 minuuttia kannen alla. Muistathan lisätä vettä lihan tai kanan keitinkattilaan.

Poista taikina jääkaapista ja kauli se noin sentin paksuiseksi levyksi, josta leikkaat suorakulmioita. Poista liha kattilasta ja keitä lihan keitinliemessä suorakulmiot noin 10-15 minuuttia.

Esivalmistelu:

Sillä aikaa kun liha tai kana jäähtyy, leikkaa sipuli suikalaeiksi. Pehmitä sipuli tilkassa öljyä kasarissa hetken aikaa ja lisää sitten kaksi desia lihan tai kanan keitinlientä ja hauduta sipuli noin 15 minuuttia kannen alla. Muistathan lisätä vettä lihan tai kanan keitinkattilaan.

Pilko persilja ja laita sivuun.

Älä leikkaa lihaa tai kanaa, vaan revi se käsin yksittäisiksi "hiuksiksi" johonkin astiaan. Laita lihan tai kanan sekaan pari ruokalusikallista keitinlientä, jotta liha tai kana ei ole kuivaa. Liha tai kana ei saa lillua vedessä, muttei se saa olla kuivaakaan. 

Annoksen kokoaminen:

Pois reikäkauhalla taikina liemestä ja laita suurelle, pyöreälle tarjoilulautaselle. Laita taikinasuorakulmiot lautasen reunoille. Vältä laittamasta niitä toistensa päälle, ettei ne liimaudu toisiinsa. Keitinlientä saa tulla tarjoilulautaseen. Liemi ei anna ruuan kuivua. Eli annos saa olla kostea, muttei lillua nesteessä. Laita taikinan päälle revitty liha, päälle sipulit ja persilja.

Miten syödä:

Tarjoilulautanen laitetaan keskelle pöytää. Jokainen ruokailija ottaa yhden taikinasuorakulmion käteensä, laittaa päälle lihaa, sipulia ja persiljaa, käärii rullalle ja syö käsin kazahstanilaisten paimenten tapaan.

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

tahtari
Kevyt ja helppo ruoka arkeen suoraan Kazahstanin perinteisestä keittiöstä.

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään