Voileipäkakku liha

20 annosta yli 24 h

Raaka-aineet

36 viipaletta neliön mallista ruisleipää
24 viipaletta vaaleaa leipää (mieluiten neliön mallista ja samankokoista kuin ruisleipä
5 dl lihalientä (5 dl kiehuvaa vettä ja yksi lihaliemikuutio)
munavoi
5 keitettyä kananmunaa
200 g rasvaa
1 dl kermaviiliä
suolaa maun mukaan
lihatäyte
200 g kinkkusuikaleita
100 g meetvurstia
2 dl kermaviiliä
1 pieni paprika
pippuria maun mukaan
kuorrute
2 dl kuohukermaa
2 rkl majoneesia
1 rkl sinappia
suolaa maun mukaan
koristeluun
puolikas kurkku
2 tomaattia
n.20-25 viipaletta meetvurstia
3 keitettyä kananmunaa

Jaa resepti

Ohje

 

Voileipäkakusta tulee noin 20 hengelle syömistä

1. Aloita kostutuksesta eli kuumenna 5 dl vettä ja lisää yksi lihaliemikuutio ja anna liemen jäähtyä.

2. Keitä kananmunia niin munavoihin kuin koristeeksikin eli 8 kananmunaa yhteensä. Keittämisen jälkeen laita kananmunat kylmään veteen jäähtymään ja jotta keltuainen pysyy kauniin keltaisena.

3.Valmista munavoi. Kuori 5 kananmunaa, riko niitä hieman haarukalla, lisää rasva ja kermaviili ja survo sauvasekoittimella tahnaksi. Jos munavoi tuntuu jäykältä, lisää kermaviiliä ja jos taas munavoi tuntuu liian löysältä, lisää rasvaa.

4.Seuraavana valmistetaan lihatäyte. Laita kinkkusuikaleet, meetvursti, kermaviili ja pippuri samaan astiaan. Huuhdo ja poista siemenet paprikasta ja pilko se pieneksi kuutioksi. Lisää paprika muiden joukkoon ja survo sauvasekoittimella tahnaksi. Maista ja lisää halutessasi lisää pippuria ja suolaa.

5.Lado ensimmäinen leipäkerros tarjoilualustalle esim. tarjottimelle tai vadille niin, että ruisleivästä tulee ensimmäinen kerros. Leipiä tulee aina yhteen kerrokseen 12 viipaletta eli muodostuu 3x4 ruudukko.

6.Kostuta leivät runsaasti lihaliemellä ja levitä ensimmäisen kerroksen päälle munavoita.

7. Lado nyt vaaleaa leipää ruisleipien päälle, kostuta ja levitä täytettä kostutettujen leipien päälle. Jos et löydä kaupasta samankokoisia ruis- ja vaalealeipäviipaleita, voi leipiä leikellä niin, että niistä saa rakennettua aina kerroksen. Kerroksista tuleekin helposti palapelimäisiä, mutta kukaan ei näe miten se on koottu.

8.Jatka kerroksien latomista, niin että seuraavana tulee ruisleipä, kostutus ja munavoi, sitten vaalealeipä, kostutus ja lihatäyte ja lopuksi vielä ruisleivät päällimmäiseksi ja kostutus, mutta ei ei enää täytettä. Eli pohjimmainen ja päällimmäinen kerros ovat molemmat ruisleipää.

9. Laita lautanen kakun päälle ja anna painua ja vetäytyä yön yli kylmässä/jääkaapissa.

10. Valmista kuorrutus. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää joukkoon majoneesi ja sinappi ja maista ettei maistu liikaa majoneesille. Lisää suolaa tarpeen mukaan.

11. Kuorruta kakku kuorrutteella ympäriinsä veistä silotteluun apuna käyttäen.

12. Koristeluun esimerkiksi juustohöylällä viipaloitua kurkkua. Kurkkuviipalepinoon leikataan veitsellä viilto puoleen väliin asti ja pyöräytetään nätisti vinoon menevään jonoon kakun päälle, keskelle. Tomaatit pilkotaan veneiksi ja laitetaan kurkun viereen molemmin puolin. Sitten 3 keitettyä kananmunaa kuoritaan ja pilkotaan pystysuunnassa veneiksi, jotta kaunis keltuainen pääsee näkyviin. Kurkkua vielä taitettuna viipaleina kananmunien ympärille. Meetvurstista voi kääriä rullia ja tökkiä niitä kurkkujen väliin väriä ja näyttävyyttä antamaan. Koristelussa vain mielikuvitus on rajana.

Kakusta saa laktoosittoman tai vähälaktoosisen valitsemalla joko laktoosittomia tai vähälaktoosisia tuotteita. Myös rasvaisuutta saa hieman karsittua käyttämällä kevyt majoneesia ja kevyt kermaviiliä. Kakun voi tehdä myös ilman kananmunaa, tekemällä isomman annoksen lihatäytettä ja laittamalla pelkkää lihatäytettä kaikkiin kerroksiin.

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

sirpankokkailut
Voileipäkakun ei tarvitse antaa painua vuorokautta, vaan parikin tuntia riittää ennen koristelua. Mieluummin kuitenkin päivää ennen tarjoilua kakun täyttö, jotta maut tulevat hyvin esille ja kakku on mukavan kosteaa.

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään