Hollantilainen Kastike

30 - 60 min

Raaka-aineet

sipulia
kokonaista valkopippuria
rakuunaa
laakerinlehti
valkoviiniä
kirkastettua voita (resepti kirjastossani)
kananmunan keltuaisia
suolaa
(ripaus sokeria)
sitruunan mehua

Jaa resepti

Ohje

Ota lasillinen kuivaa valkoviiniä (Riesling, Mueller - Thurgau, Silvaner), karkeaksi hakattua sipulia, laakerinlehti, rakunaa ja valkopippuri ja aloita hiljainen keittäminen, kunnes nestettä on vajaat puolet jäljellä. Siirretään syrjään ja siivilöidään hyvin, tarvittaessa sideharsoliinan läpi.

Aseta isompi kattila vettä kuumenemaan. Katso, että sinulla on kuumuutta kestävä kuperapohjainen kulho, joka sopii pohjaltaan 1/2 - 2/3 kattilan sisään.

Erota keltuaiset ja aseta kulhoon. Lisää keltuaisille hiukan valkoviiniä. Vesihauteen vesi saa kiehua hiljalleen. Ala vispaamaan keltuaisia vesihauteessa. Varo kuitenkin lämpötilaa, että ei tulisi munakokkelia. Kun keltuaiset alkavat sakenemaan, lisää maustelientä maun mukaan. Vatkataan, kunnes vaahto on ilmavaa ja paksua, sekä vaaleaa. Kun nostat vispilällä vaahtoa ja teet 8 päälle ja se pysyy siinä, niin ota pois hauteesta. Nyt alat ohuena norona lisäämään kirkastettua, sulatettua lämmintä ja juoksevaa voita. Huom. Ei kuumaa voita, koska muuten on taas munakokkelin vaara. PS. 2 keltuaiseen menee n. 600 - 700 g voita!!! Tätä pitää vatkata kunnolla koko ajan. Lisää lopuksi hiukan sitruunanmehua ja suolaa, jos tarvitaa.

Jos keltuainen ja voi "karkaa" eli emulsio hajoaa, niin ei tarvitse heittää menemään. Ota puhdas kulho, 1 keltuainen, hiukan valkoviiniä ja vatkaa kuten alussa vesihauteen päällä. Ota pois hauteesta ja nyt voit lisätä "karkurin" hiljalleen keltuaisvaahtoon ja toivoa, että nyt pysyy kasassa.

Samankaltaisia reseptejä

  • 0 1 Kastike kalalle
  • 4 1 Kastike Suppilovahveroista
  • 0 0 Kastike
  • 7 3 PorsaanFile ja Sweet&Sour Kastike
  • 6 3 Nopea Kastike
  • 9 3 Hollantilainen suklaakakku

Kommentit

FutoMaki
Saattaa aiheuttaa hammasten kiristystä, mutta onnistuessaan maistuu taivaalliselta...

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään