128 442
128 442

Helppo ja Kuituisa Peltileipä

1,5 - 2 h

Raaka-aineet

1 pss kuivahiivaa
n. 2 dl kaurahiutaleita
n. 2 dl 3 viljan leseseosta (Kuidukas, Myllyn Paras)
n. 5 dl sämpyläjauhoja
n. 5 dl maitoa tai vettä
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
50 g voita, margariinia tai öljyä

Jaa resepti

Ohje

Heti mainittakoon, että tässä ei tarvitse sotkea käsiään taikinaan. Itse ainakin suoriuduin koko projektista pelkällä nuolijalla :)

Lämmitä neste reilusti kädenlämpöiseksi (itse käytin maitojauhetta ja vettä) ja lisää siihen hiiva.

Lisää tämän jälkeen sokeri, suola ja oman mielen mukaan kaurahiutaleita ja leseitä, yhteensä 4-5 dl.

Anna leseiden turvota hetki nesteessä ja lisää sitten n. puolet jauhoista. Sekoita "ilmavasti" nuolijalla/puuhaarukalla/yms. Lisää sulatettu rasva/öljy ja sekoita taikinaan hiukan lisää jauhoja, ilmaa ja hyvä sitko.

Jos taikina vaikuttaa liian löysältä, voit lisätä lisää jauhoja. Taikina saa kuitenkin jäädä melko löysäksi. Kiinteämpään taikinaan voi sitten sotkea sormet ja pyöritellä vaikka sämpylöiksi..

Anna taikinan turvota reilusti, ainakin kaksinkertaiseksi, eli lämpimään paikkaan 0,5-1 tunniksi.

Kun taikina on turvonnut rauhassa, kaada se uunipellille leivinpaperin päälle ja levitä tasaikseksi levyksi nuolijalla. Voitele levy vedellä (onnistuu kyllä, vaikka taikina onkin melko löysää ja tahmeaa) ja ripottele vielä päälle leseitä/kaurahiutaleita tai esim. unikon/auringonkukan siemeniä. Tässä kohdassa saa ja pitää soveltaa.

Anna levyn nousta vielä tovi ja paista uunin keskitasossa, 225 astetta ja n. 15-20 min uunista riippuen. Valmista se on sitten, kun pinta on nätin värinen ja kiinteä. Itse testaan kypsyyden aina joko tuikkaamalla leipää tulitikulla niin, ettei tikkuun jää taikinaa, tai kurkkaamalla pohjaan. Jos pohjakin on kivan värinen ja irtoaa helposti leivinpaperista, on leipä valmis.

Anna hetki jäähtyä ja leikkaa annospaloiksi. Hyvää reilusti suolaisen voin kanssa lämpimänä :)

Samankaltaisia reseptejä

  • 0 2 Helppo ja herkullinen pataleipä
  • 3 3 Peltileipä (GL, L)
  • 9 5 Peltileipä
  • 0 0 Neljän viljan sämpylät
  • 1 2 Peltileipä
  • 1 3 Peltileipä karpparillekin.

Kommentit

Alaevyan
Olen leiponut kyseistä leipää monet kerrat ja joka kerta se on ollut vähän erilainen. Yleensä olen heittänyt jauhojen ja nesteen sekaan leseitä/hiutaleita, mitä kaapista sattuu löytymään. Rasvankin olen jättänyt joskus unohduksissa kokonaan pois ja ihan hyvää se oli silti. Toisinaan kiiressä on tullut hiiva korvattua leivinjauheella ja joskus se on unohtunut kokonaan :D Ei haittaa, vaikkei leipä niin kovin kohoaisikaan. Loppujen lopuksi se on kuitenkin aina hyvää, terveellistä ja kuitupitoista. Helppo tehdä, kun ei tarvitse sotkea sormiaan ja reseptin kanssa saa ja pitääkin soveltaa. Sopii sellaisenaan iltateelle voin kanssa tai seuraavan päivän eväsleiväksi (jos sattuu jäämään seuraavaan päivään.. ;)) Ja nuita Myllyn Paras kolmen viljan leseitä, eli Kuidukasta on tullut viimeaikoina lisättyä ihan kaikkiin leipiin, mitä on tullut leivottua. Ja vatsa kiittää <3

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään