Juustofondyy Sveitsistä

4 annosta 15 - 30 min

Raaka-aineet

200 g gryer juustoa
200 g emmentaal juustoa
200 g kermajuustoa
3 dl kuivaa valkoviiniä
4 rkl vahvaa kirsch viinaa (tai vodkaa)
2 valkosipulin kynttä
1 tl sitruunamehua (auttaa juuston sulamisessa)
mustapippuria myllystä
3 tl maissi tai perunajauhoa
LISÄKSI:
vaaleaa leipää kuutioina (kuivahtanutkin käy)
kasviksia kuutioituna

Jaa resepti

Ohje

Juustofondyy on vanha, ranskankielisen Sveitsin alueelta kotoisin oleva seurusteluruoka, jossa sulaan juustoon dipataan kuivahtaneita leipäpaloja. Historiaa: Alppikylät olivat talvella eristyksissä lumen vuoksi pitkiä aikoja. juusto ja leipä kuivuivat varastoissa, joten aineksia pehmennettiin syötäviksi liottamalla niitä viinissä. Paras fondyy tulee kolmen tai vähintään kahdesta eri juuston sekoituksesta, yksi on oltava voimakas. Kevyt juustoista ei kannata edes yrittää. Sveitsiläisessä fondyyssä on aina mukana vahvaa kirkasta kirsch-viinaa, mutta ilman sitäkin onnistuu. Fondyykattila on liekinkestävä, joko teräksinen, savinen tai emaloitu ja alla on lämmönlähde. Teräksinen ei sovellu hyvin juustofondyylle, koska juusto palaa helposti sen pohjaan.

Halkaise toinen valkosipulin kynsi ja siero sillä padan sisäpinta, se antaa makua ja estää juuston palamista pohjaan. Lisää viini pataan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää raastetut juustot vähitellen ja sekoita puukauhalla, kunnes juusto on sulanut. Lisää sitruunamehu ja toinen valkosipulin kynsi murskattuna. Sekoita perunajauhot kirschiin ja sekoita kuumaan juustoon. Mausta ja sekoita tasaiseksi. Nosta pöytään spriiliekin tai lämpökynttilän päälle. Kasta leipäpaloja fondyyhaarukoilla padassa pohjaa myöten hämmentäen. Tarjoa lisukkeina kasviksia.

Fondyytä syötäessä muodostuu padan pohjalle vähitellen kuivempi kerros, joka on monen fondyyn ystävän erikoisherkkua !

Fondyyn voit valmistaa myös kattilassa liedellä ja kaataa valmiin seoksen sitten keraamiseen fondyypataan.

Fondyyiltaan kuuluu usein myös seuraleikki. Syöjät päättävät etukäteen, minkä "rangaistuksen" saa, jos pudottaa leipäpalan pataan. Se voi olla ryyppy,suukko vierustoverille tai vaikkapa laulu. Asterixia lukeneet muistavat varmaan Roomalaisten antaman rangaistuksen leivän pudottajalle, raippoja.



Samankaltaisia reseptejä

  • 0 0 Lämpimät sienivoileivät
  • 4 5 Kuivat leivät
  • 1 3 Juustofondue ripauksella chiliä
  • 1 1 Nyhtökinkkuleipä
  • 0 3 Vihreä kesäbooli
  • 3 3 Kurpitsasoppa 27.9.2016

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään