Moussaka

6 annosta 1,5 - 2 h

Raaka-aineet

1 kpl munakoiso
2-4 kpl perunaa
Jauhelihaseos:
300 g (lampaan)jauhelihaa
1 Sipuli
1-2 valkosipulin kynttä
1 prk yrttitomaattimurskaa
½ tl suolaa
1 tl Oreganoa
½-1 tl kanelia
ripaus mustapippuria
Valkokastike:
3 rkl margariinia/voita
3 rkl vehnäjauhoa
3 dl maitoa
1 kananmuna
4-5 rkl sulatejuustoa

Jaa resepti

Ohje

1. Viipaloi munakoisot ohuiksi viipaleiksi ja ripottele päälle suolaa (= itketys; poistaa munakoisosta nestettä ja kitkeryyttä). Anna munakoisojen itkettyä puolesta tunnista eteenpäin. Lopuksi huuhdo ja kuivaa paperilla.

2. Kuori ja viipaloi perunat, sekä esipaista paistinpannulla, jotta perunat pehmenevät hiukan.

3. Valmista valkokastike: paista voita ja jauhoja kattilassa, mutta älä ruskista, lisää maito ja lämmitä. Ota seos liedeltä ennen kuin se ehtii saostua. Vatkaa kanamuna toisessa astiassa ja lisää loraus maitoa. Ota kauhallinen valkokastiketta ja vatkaa kunnolla kanamunan sekaan. Toista tämä kunnes kanamunaseos on lämmintä, lisää valkokastikkeen joukkoon. Tämä on aito kreikkalaisten tapa estää kanamunaa juoksettumasta. Lopuksi lisää juustot ja lämmitä kunnes seos on paksua mutta tasaista.

4. Valmista jauhelihaseos: ruskista jauheliha ja sipulit, lisää tomaattimurska ja mausteet. Mausteita voi tietenkin lisäillä oman maun mukaan, lisäksi myös persilja, basilika ja paprika sopivat hyvin. Tärkeintä kuitenkin on, että lisäät mukaan kanelia! Hauduta jauhelihaseosta n. 15 min.

5. Ruoka on paras valmistaa lasagnevuokaan, mutta muunlainenkin uuninkestävä astia sopii. Lado voidellun vuoan pohjalle esipaistetut perunaviipaleet, joiden päälle levitetään jauhelihaseos, jonka jälkeen levitetään munakoison viipaleet. Päällimmäiseksi kerrokseksi kaadetaan valkokastike.

6. Paistoaika ja lämpötila riippuu uunista; itse valmistin omani kiertoilmauunissa 175oC:ssa 45min, mutta yleisohje on 200oC tunnin verran.

Voit valmistaa Mousskasta myös vähälaktoosisen version käyttämällä laktoosittomia tuotteita!

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään