Mitä herkullisin liha-juurespata

8 annosta yli 24 h

Raaka-aineet

n1,6 kg naudan, hirven (tai sian) lihaa, luutonta, yhtenä palana
4-5 omenaa
laakerinlehtiä
suolaa ja kokonaisia pippureita 1 pussi
6-10 isoa uuniin käyvää perunaa
foliota
voita
valkosipulinkynsiä 1-2 sipulin verran
7 keskikokoista sipulia, 3 keskik., 4 pientä
cayenne-pippuria ja/tai chiliä
lanttua ja/tai porkkanoita

Jaa resepti

Ohje

Upota vähintään noin 3 litran (mieluummin 5-6 litran) savipata/vuoka kansineen tunniksi tai ainakin puoleksi veteen (muuten se halkeaa uunissa).

Voitele savipata (vain sisäpuolelta...! :) ) voilla tai öljyllä.

Leikkele pitkulaiseen lihapalaan melkein pohjaan asti (sentti pohjasta) ulottuvia poikittaisia viiltoja noin 1,5 .sentin välein.

Nosta leikelty lihapala savivuokaan. Ripauta hiukan cayenne-pippuria ja reilummin chiliä ja hienoa suolaa jokaiseen viiltoon plus laita jokaiseen viiltoon laakerinlehti ja 3-4 ohuehkoa siivua valkosipulin kynnestä sekä sipulin- ja omenanviipale. Ripottele pippureita koko komeuden viereen. Täytä myös reunojen ja lihamöykyn välit omenasuikaleilla, lantun ja porkkananpaloilla sekä kokonaisilla tai lohkotuilla sipuleilla.

Laita vuoka ruokineen kylmään uuniin, kansi päälle, ja säädä lämpö 170 asteeseen hiukan yli 3 tunniksi. Lämpöä voi ekan tunnin jälkeen laskeakin vaikkapa noin 140 asteeseen. (Tällöin ei synny vielä myrkyllisiä yhdisteitä kuten yli 180 asteen lämmössä! :) )

Leikkaa perunoiden yläpintaan sentin syvä kuoppa. Laita kuoppaan maustevoita tai sinihomejuustoa ja valkosipulin kynsi. Pyörittele potut folioon esim. sipulin muotoisiksi ja laita ne savivuoan viereen uuniin tekeytymään. Potuilla ei ole kiire, ne ehtivät valmiiksi, vaikka laitat ne uuniin tunnin myöhemmin kuin lihan.

Kutsu ystäviä syömään. Neljä ihmistä syö tästä annoksesta kahteen kertaan, kun vain teet toiseksi kerraksi lisää uuni- tai haavikasperunoita (siis kuorineen keitettyjä pottuja).

Bon appetit! (Tätä ruokaa suostuivat tuoksun aistittuaan syömään jopa vannoutuneet vegaanit...!!) Ilmaston- ja ympäristönmuutoksen vuoksi eniten pitää tietysti syödä kasvisruokia ja harrastaa näitä liharuokia vain silloin tällöin. Mitä muita todella hyviä kasvisruokia muuten on kuin kasvispizza...?!?

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

penttiruots
Kokonainen viillelty lihaklöntti maistuu huomattavasti herkullisemmalta kuin valmiiksi paloiteltu!! Bon appetit!! :=) Ja lämmintä punaviiniä tai kylmää olutta ruokajuomaksi, nam! Jos et ole tottunut punaviinin käyttäjä, muista laittaa vaikkapa Merlot tai muu keskitäyteläinen viini 1-2 tuntia ennen käyttöä huoneenlämpöön avoimeen karahviin hapettumaan. Karahvin saa kätevästi ja edullisesti, kun ostaa pullon Paul Massonin puna- tai valkoviiniä...

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään