Yhteistyössä

Ruisleipä Leivät ja sämpylät Suolaiset leivonnaiset Sokeriton Maidoton

Reseptiä katsottu 146 134 kertaa
Poimi muistitaululle
Lisää suosikkeihin

  • Anna peukku 16
  • Luo kokkausmerkintä
  • Kommentoi ja kysy 12
  • Lähetä sähköpostitse

Tekijän tiedot

Käyttäjäkuva

tepheikk

Kirjoita viesti

Raaka-aineet

Lisää ostoslistalle  
Hapatin:
4 leipäviipaletta Lisää ostoslistalle
1 l vettä Lisää ostoslistalle
1 l ruisjauhoja Lisää ostoslistalle
Taikina:
1 dl vettä Lisää ostoslistalle
2 rkl suolaa Lisää ostoslistalle
(hiivaa) Lisää ostoslistalle
1,5 l ruisjauhoja Lisää ostoslistalle

Ohjeet

Taikinajuuri

Ruisleivän teko alkaa taikinajuuren tekemisestä. Hanki jostain hyvää ruislimppua, jolle haluaisit leipäsi maistuvan. Leikkaa leivästä viipaleet ja poista kuori. Murentele leipä kulhoon ja lisää kädenlämpöinen vesi. Sekoittele hetki, että leipä leviää veteen. Lopuksi lisää ruisjauho huolellisesti sekoittaen.

Peitä taikinakulho liinalla ja anna sen seistä huoneenlämmössä päivän verran. Taikina on sopivasti hapantunut, kun se kuplii ja tuoksuu happamalle.

Taikina

Jos haluat, että taikina kohoaa reilusti nopeammin, lisää noin 20 g hiivaa veteen, jonka lisäät taikinajuureen. Lisää suola ja ruisjauhot ja alusta taikina huolellisesti melko tiiviiksi.

Kohota taikinaa vielä liinan alla. Hyvä nyrkkisääntö on, että kun taikina on noin kaksinkertainen, se on kohonnut tarpeeksi.

Kun taikina on valmis, ota siitä talteen noin 100 g:n pala ja pakasta se huolellisesti muoviin käärittynä. Näin sinulla on odottamassa valmis taikinajuuri seuraavaa leiväntekokertaa.

Leipominen

Taikinasta saat neljä leipää. Leivo limput ja anna niiden kohota vielä liinan alle peitettyinä. Ripottele pinnalle jauhoja ja pistele haarukalla leipiä. Paista 200 asteessa noin tunnin ajan. Paistamisen jälkeen kääri leivät pyyhkeiden sisälle jäähtymään.

Seuraavalla kerralla aloittaessasi leipomista laitat vain taikinajuuren leipäviipaleiden sijaan yön yli vesi- ja jauhoseokseen happanemaan.

Kommentit

Käyttäjäkuva
Perinteinen ruisleipä, jota isoäitinikin leipoi.

Yhteistyössä