162 388
162 388

Brita-kakku

6 annosta 30 - 60 min

Raaka-aineet

125 g voita
1 dl hienoa sokeria
2 kananmunan keltuaista
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa (hyla tai laktoositon tarvittaessa)
päällinen:
2 kananmunan valkuaista
1,5 dl hienoa sokeria
50 g mantelilastuja tai manteli- tai pähkinärouhetta
täyte:
1 tlk maitorahkaa (200-250 g), tarvitt. h tai l
2-3 rkl hienoa sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 dl kermaa tai vaahtoutuvaa vaniljakastiketta, h tai l
100 g tuorejuustoa (maustamaton, appelsiini tms.), h t l
500 g mansikoita, vadelmia, lakkoja, mustikoita tms.

Jaa resepti

Ohje

Pohja: Levitä uunipellille leivinpaperi, jonka sivelet öljyllä. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

Vaahdota rasva ja sokeri. Vatkaa seokseen keltuaiset. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää edellisten joukkoon vuorotellen maidon kanssa. Älä enää vatkaa tarpeettomasti. Levitä taikina öljytylle paperille ohueksi levyksi (n. 25 cm x 30 cm). Älä laita uuniin.

Päällinen: Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi (kulhon ja vatkaimen täytyy olla puhtaita ja kuivia). Käsin vatkaten tulee paras vaahto ja kulhon pohjan upottaminen kuumaan veteen helpottaa hommaa kummasti. Lisää sokeri vähitellen vatkaamisen aikana. Levitä valkuaisvaahto uunipellille pohjataikinan päälle. Vaahto saa jäädä \'laineille\'. Ripottele mantelit/pähkinät pinnalle ja työnnä pelti uuniin ala- tai keskiosaan noin 20 minuutiksi, kunnes marenki on kauniin ruskeaa. Jätä pohja jäähtymään paistopaperille.

Täyte: \'Oikeaoppinen\' Brita nauttii aidosta kermasta ja marjoista, mutta rahkan (rasvaton) ja tuorejuuston (kevytversio käy oikein hyvin) avulla täyte kevenee, ja maku on vähintään yhtä hyvä. Kermankin voi korvata vaahtoutuvalla vaniljakastikkeella. Jos käytät valmiiksi makeutettuja tuotteita, kannattaa lisätä sokeria varoen. Vatkaa kerma/vaniljavaahto napakaksi. Sekoita rahka, tuorejuusto ja sokeri ensin keskenään ja lisää sitten kermavaahto tarpeettomasti sekoitamatta. Lisää lopuksi seokseen marjat kevyesti sekoittaen (marjoja voit survoa ensin kevyesti ja mansikat kannattaa pilkkoa). Pakastemarjoista kannattaa valuttaa sulamisnesteitä pois.

Kakun kokoaminen: Leikkaa pohja puoliksi (ei keskeltä halki kuten tavallisissa täytekakuissa vaan ihan suoraan paperia kohti, siis helppoa). Irrota puolikas paperista ja nosta varoen (murtuu helposti) tarjoiluvadille. Levitä täyte pinnalle. Nosta toinen puolikas sen päälle. Ja valmista tuli, kakku ei kaipaa koristeluja.

Pohjan voi hyvin tehdä edellisenä päivänä, mutta täytteen levittämisen jälkeen kakku on parhaimmillaan samana päivänä, tosin syötävää seuraavanakin.

Helppo kakku isollekin porukalle, kokonaisia pohjalevyjä vain kaksi tai kolme päällekäin ja vastaavasti enemmän täytettä. Ainoa hankaluus on levyjen pitäminen ehjänä, mutta paistopaperin päältä liu\'uttamalla onnistuu, kun ensin saa pohjan irti paperista joko pitkällä veitsellä tai vetämällä ohuen rautalangan paperin ja kakunpohjan välistä. Tässä on toinen käsipari suureksi avuksi.

Ai niin, sellainenkin hankaluus on, että tahtoo loppua kesken!

Samankaltaisia reseptejä

  • 4 3 Yksinkertainen kinkkupasta
  • 0 0 Parmesan kanakastike
  • 4 4 Lakkakeitto
  • 0 1 Gluteeniton mantelitorttu
  • 1 2 Lakkaunelmakakku eli Rutaina
  • 0 2 Tomattihillojäädyke

Kommentit

paivis
Tämä vaiva kannattaa nähdä! Neljästä levystä tehty kakku riitti hyvin yli 30:lle, ja reseptillä oli kysyntää.

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään