8 859
8 859

Sima Urquell

30 - 60 min

Raaka-aineet

8 l vettä
0,5 kg (5,5 dl) sokeria
0,5 kg fariinisokeria
2-3 kpl sitruunaa
2 dl Pilsner Urquell olutta
0,25 tl tuorehiivaa
rusinoita
sokeria

Jaa resepti

Ohje

Laita vesi kiehumaan (itse keitin 2 l kattilallisia kerrallaan.

Laita 10 litran sangon (elintarvikemuovia) pohjalle sokeri ja fariinisokeri.

Pese sitruunoiden kuori juuresharjalla. Kuori sitruunoiden kuoresta keltainen osa (esim. perunan kuorimisveitsellä) ja vältä valkoisen kuoren osan ottamista mukaan. Leikkaa kuorituista sitruunoista terävällä veitsellä valkoinen kuoren osa pois (jää jäljelle vain hedelmäliha). Viipaloi sitruunoiden hedelmäliha ja poista siemenet.

Kaada sangossa olevien sokerien päälle kiehuva vesi ja lisää sitruunoiden keltaiset kuoret ja viipaloitu hedelmäliha. Laita kansi päälle ja laita jäähtymään.

Kun neste on jäähtynyt noin 40 asteiseksi (kädenlämpöiseksi) lisää Urquell (tai jotain olutta...). Ota sangosta lasin pohjalle vähän nestettä ja liuota siihen hiiva. Kaada hiivaneste sankoon ja sekoita.

Laita kansi päälle ja jätä huoneenlämpöön käymään (10-24 h)

Aloita pullotus. Käytä puhtaita pulloja. Itse käytin viinipulloja, Lidlin muovisisia vesipulloja (Saskia) ja oranssin värisiä Mehukatti tiivistepulloja. Viime mainittujen pohja pullistui mutta nekin kestivät.

Laita kuhunkin pulloon pohjalle rusinoita ja sokeria. Laitoin 0,75 l viinipulloon 2 rusinaa ja 1 tl sokeria ja suurempiin pulloihin vastaavasti enemmän. Täytä pullot siivilöidyllä simalla. Täytin pullot suppilon ja teesihdin avulla. Jätä pulloihin tilaa ja väännä korkki tiukkaan. Jätin viinipulloon pullon kaulan verran tyhjää.

Laita pullot kylmään.

Sima on valmista vajaassa viikossa. Itselläni rusinat nousivat pinnalle joissakin pulloissa 3 päivässä, joissakin vasta 5 päivässä.

Oluen lisääminen simaan ei ole pakollista. Vuoden 1983 Kotiruoka-kirjassa on neuvottu laittamaan "10 humalankukintoa tai 1 pullo pilsneriä". Lähikaupassani ei ollut pilsneriä l. ykkösolutta, joten laitoin sen sijaan vähän vähemmän "Pilsner Urquellia". :-)

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

taistoj
Sain arvokasta apua ensimmäiseen yritykseeni teiltä muilta Kotikokki.net -käyttäjiltä. Oma ohje toistaa aineksiltaan muiden ohjeita. Yritin kuitenkin selostaa mahdollisimman tarkkaan mikä vaihe tehdään milloinkin ja pidetäänkö vaiheen lopputulos kylmässä vai lämpimässä. Ensimmäistä kertaa kun aloin tekemään olin hämmentynyt kun joissain ohjeissaa käskettiin käyttämään kylmässä ja toisissa lämpimässä. Päädyin siihen, että ensin annan käydä sangossa, lämpimässä huonessa, jonka jälkeen jatkan käyttämistä kylmässä (kun oli aikaa viikko). Pullon korkit väännän TIUKKAAN kiinni.

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään