Chicken Domoda, Suomi versio

4 annosta 30 - 60 min

Raaka-aineet

pari broilerin rintapalaa
öljyä, tässä maapähkinäöljyä
desi maapähkinän sydämiä
pari porkkanaa
sipuli ja valkosipulia maun mukaan
puolikas punaista paprikaa
puolikas punainen chili
pari kypsää tomaattia ja tomaattipyrettä muutama rkl
pari desiä paseerattua tomaattia
suolaa, mustapippuria

Jaa resepti

Ohje

Gambialaisen herkun suomalainen versio. Perusta on maapähkinätahna, joka suurustaa ja jota tehdään aivan kotioloissakin ja sitä myytin markkinoilla. Siinä ei ole suolaa tai muuta, mutta hyvin voi käytää myös maapähkinälevitteitä. Määrä paljonko laitetaan on makuasia, tätä tehdään paksuna ja hyvinkin nestemäisenä versiona. Usein vähävaraisempi väestö ei käytä lihaa lainkaan, on erittäin maukas myös vege versiona. Kuten yksi emäntä sanoi, lihaa laitetaan, jos kylässä on tapettu eläin!

Vihannekset kauden mukaan; kesäkurpitsaa, pienet jopa kokonaisena, porkkanaa, kaalia, okraa jopa perunaa. Tomaatit laitetaan kokonaisina tai kaltattuna, murska tehtiin itse, mutta varojen mukaan myös tölkkitomaatteja käytetään. Valmistustapoja emäntien mukaan.

Tehdään lampaasta, kalasta, naudasta, kanasta ( ei siis broiskusta ) Kalasta tehtäessä kala laitetaan alkuun vihannesten kanssa + vettä kypsymään ja otetaan pois ennen tomaatin lisäämistä. Paljon myös kuivattua kalaa lisättynä. Kala joko lisättiin lopuksi mukaan tai tarjoiltiin erikseen. Sujuvasti meillekin emäntä perkasi kalapalat käsissään ja asetti parhaat palat lautasillemme ;)

Näin tein suomessa:

Jauha maapähkinät aivan hienoksi jauheeksi, niiden tehtävänä on suurustaa ruoka. Poista broiskusta nahka ja luu sekä pilko sopiviksi paloiksi.

Laita öljyä kuumenemaan, ( käytössä Gambiassa oli palmuöljy, maissi-,maapähkinä tai oliiviöljy.) laita pilkotut sipulit, chili, porkkanat ja lihat freesaantumaan. Pyörittele kunnes liha ei ole vaaleanpunaista, lisää tomaattipyre ja sekoita, lisää paseerattu tomaatti ja tomaatit sekä paprika paloiteltuna. Lisää suolaa ( ellei maapähkinätahnassa ole ) ja mustapippuria. Keittele hiljakseen, kunnes porkkana alkaa olla pehmeää. Lisää jauhettu maapähkinä ja keittele vielä reilu kymmenen minuuttia sekoitellen silloin tällöin. Öljy alkaa irrota pintaan, joka on kypsymisen merkki.

Tarjoile (täysjyvä)riisin kanssa, tässä suomi versiossa lisäsin silputtua korianteria pinnalle, Ravintoloissa oli usein annoksesta maininta; tuoreella korianterilla. Koskaan sitä ei annoksissa ollut ;D

Linkitän tuon Lynxin pähkinätahnan tähän, uskoisin että olisi lähempänä oikeaa, kun vain jauhettuna. Maapähkinätkin vain ovat niiiin erilaisia täällä.

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

Hörvelö

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään