11 863
11 863

Kaalilaatikko

10 annosta 1,5 - 2 h

Raaka-aineet

1 keräkaali
600-800 g jauhelihaa
2 sipulia
1 dl puuroriisiä
2 dl vettä
6 dl lihalientä
2 dl ruokakermaa
0,5-1 dl siirappia
2 munaa
mustapippuria
makeaa chilikastiketta
grillimaustetta
rasvaa paistamiseen ja voiteluun

Jaa resepti

Ohje

1. Leikkaa kaali noin 3x3cm suikaleiksi. Jätä kuitenkin kova kanta/keskiosa käyttämättä.

2. Kuumenna suuri kasari tai paistinpannu, lisää juoksevaa margariinia tai muuta haluamaasi rasvaa pannulle ja kuullota kaalia niin, että se jo hieman ruskistuu. Älä kuitenkaan niin kauaa, että se aivan kuivuu.

3. Lisää noin pari dl vettä ja sekoita. Kaada puuroriisi kaalin päälle. Voit tässä vaiheessa vähentää lämpöä ja haudutella kaalia ja riisiä välillä sekoittaen, jotta riisi hieman imee nestettä itseensä ja pehmenee, eli noin 5-10min. Sillä välin voit leikata sipulin karkeasti. Ota kaali-riisi-seos syrjään levyltä.

4. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

5. Kuumenna pannu ja lisää hieman rasvaa. Kuullota sipulia hieman. Lisää jauheliha, ruskista ja mausta mustapippurilla, makealla chilikastikkeella ja grillimausteella. Näitä maun mukaan, mutta saa olla aika reilusti kaikkia minun makuuni.

6. Voitele iso uunivuoka ja sekoita kaali-riisi-seos ja jauheliha-sipuli seos vuoassa.

7. Itse teen lihaliemen kiehauttamalla vedenkeittimellä veden ja lisäämällä siihen reilusti 1-2rkl kunnon lihafondia. Tulee mielestäni parempaa kuin liemikuutioilla. Lisää lihaliemeen, siirappia maun mukaan, ruokakerma (hyla tai laktoositon, jos haluat), munat ja sekoita. Kaada seos tasaisesti vuokaan. Lihaliemen määrää voi vähän vaihdella sen mukaan miten pitkään aikoo laatikkoa pitää uunissa - talvikaalia saa pitää pidempään, joten tämä määrä on varmaan ok ja ainakin tulee mehevää.

8. Paista 175C uunissa kunnes pinta saa kivasti väriä, 1-1,5h ja liemi on pääosin imeytynyt. Jos pinta alkaa ruskistua liika, voit laittaa vuokaan folion päälle.

9. Nosta pois uunista. Yritä malttaa hetki kun laatikko vetäytyy foliolla tai kannella peitettynä. Nauti vaikka runsaan puolukkahillon, punajuuren ja suolakurkun kanssa.

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

PjaA
Pienenä kaali oli eräs suurista inhokkikasviksista. Koko koulun käytävä haisi kaalilta kun sitä oli tarjolla. Tämäkin herkku on alkanut maistua vasta viime vuosina muutaman kerran totuttelun myötä ja nyt on ihan eräs lemppari perinneruokia. Tähän reseptiin olen koonnut mielestäni parhaita elementtejä useista täältäkin löytyvästä reseptistä sekä yhdistänyt äidin niksejä ja omaa makumieltymystäni. Kuten arvata saattaa makeus on minun mieleeni, joten siirappia saa olla reilusti. Samoin jauhelihaa saa maustaa reilusti. Ajatuksena reseptin alussa on saada kaaliin pehmennyksen lisäksi hieman rapeutta pienellä ruskistuksella - lötsöksi keittämistä haluan välttää. Muna ei varmaan ole mitenkään pakollinen, mutta muistaakseni olen nähnyt sellaisenkin kaalilaatikkoversion, johon tuli munamaitoa.

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään