Mantelipuustit

12 annosta 1,5 - 2 h

Raaka-aineet

1 kananmuna
4 dl maitoa
2/3 dl sokeria
½ pala hiivaa
maldon - suolaa
100 g voita
vehnäjauhoja
Täyte: huoneenlämpöistä, notkeaa voita
sokeria
mantelilastuja
muu: kananmunaa voiteluun
raesokeria koristeluun

Jaa resepti

Ohje

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva, suola ja sokeri, sekä ½ l jauhoja ja sekoita hyvin. Jätä näin syntyny esitaikina n. 10 minuutiksi leivinliinan peittämänä kohoamaan. Sulata voi. Lisää puolet voista taikinaan ja sekoita hyvin lisäten jauhoja, että saat pehmeän, hyvän taikinan. Lisää loput voista taikinaan. Taikina on nyt pehmoisen kimmoisa. Ripottele jauhoja päälle, peitä leivinliinalla ja anna kohota lämpimässä, mutta vedottomassa paikassa 50 - 60 minuuttia.

Alusta taikina jauhojen kanssa ja jaa kahteen osaan. Kaulitse levy, sivele päälle kauttaaltaan kerros pehmeää voita, sitten kerros mantelilastuja, joita ei tarvitse säästellä ja sitten kerros sokeria. Rullaa, leikkaa kolmiota muistuttavia palasia, paina ouhesta puolesta "Puustit". Laita leivinpapeille ja sitten kohoamaan n. 20 minuutiksi. Uuni kuumaksi odotellessa eli + 200 / + 220 C astetta hiukan uunista riippuen - en suosi kiertoilmaa, koska se kuivattaa pullaa liiaksi.

Voitele puustit kauttaaltaan vatkatulla kananmunalla ja koriste raesokerilla. Paista kauniin ruskeiksi uunin keskitasolla. Ota uunista ja vedä leivinpaperi pullineen pois kuumalta pelliltä. Peitä 10 minuutiksi leivinliinalla ja tarjoile vielä lämpöisenä vaikkapa tuoreen kahvin, tee tai kaakaon kanssa - tai miksi ei ihan klassisesti kylmän maidon kanssa???

Mittani reseptiin ovat vain NOIN mittoja, koska teen taikinan aina käsi- ja silmätuntumalla.

Kohottaminen on erittäin tärkeää pullan kuohkeudelle ja sitten sille "närästämiselle" hiivapohjaisten leivonnaisten jälkeen - Ketju on jossakin, mutta missä? Mailo - apua...., joten ajoista kannattaa yrittää pitää kiinni.

Mantelit maistuvat suolaisen voin ja sokerin yhdistelmässä taivaallisilta, varsinkin, kun osa on paahdettua ja osa muhinut sisällä voissa... Työpaikalla tuli kommentteja: "Sairaan hyviä pullia, oletko ihan totta tehnyt itse?", "Erittäin maukkaita" tai "No, ainakin se osaa leipoa - nämähän ovat ihan hyviä" - viimeinen kommentti ei välttämättä irronnut helposti, mutta irtosi, vaikka en kyllä kysynyt, vaan satuin toimiston puolelta kuulemaan, kuinka kommentti annettiin kollegalle...

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

FutoMaki
Rapean mantelin rasahtelua hampaiden välissä - Herkullista...

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään